Тя настоява да бъде направена нова, тройна или петорна автотехническа експертиза

„В съда разбрахме, че на 12 март съдебният състав се е събрал и е решил да не допускат нашето искане за тройна или петорна автотехническа експертиза. Това наше искане го бяхме поставили още пред Окръжен съд, но те отхвърлиха нашата молба. Искаме нова експертиза, защото смятаме, че при нея резултатите ще бъдат коренно различни от това, което беше представено преди това, и ще излезе наяве спирачна среда”, обясни почернената майка на убитата на пешеходна пътека в морската столица Лора. 


Припомняме ви, че 20-годишната Лора – дъщерята на Нели Петрова от Варна, бе убита преди близо две години на пешеходна пътека от моторист. Случаят доби популярност, след като в началото на 2012 г. подсъдимият за престъплението Диян Станчев сключи споразумение с държавното обвинение за условно наказание от две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от две години и го оправда по обвинението, че се е движил със скорост, несъобразена с пътните условия. Тогава в страната последваха масови протести на родители на деца, загинали на пешеходни пътеки.


На 14 март делото отново влезе в съда за разглеждане, след като близките на Лора обжалваха присъдата. 


Досегашната експертиза показва, че няма спирачен път и че Лора е била на 60 см от бордюра. На първата автотехническа експертиза, направена още преди делото да влезе в съда, показваше, че Лора е била по-навътре в пешеходната пътека. На втората, която поискаха господата Ралчев и подсъдимият, за мен беше направена така, че на тях да им е удобна, а не да покаже истината. По тази причина настояваме за една тройна или петорна автотехническа експертиза”, поясни майката на Лора.


Тя е убедена, че за да отказват от Апелативен и Окръжен съд да бъде направена тройна или петорна автотехническа експертиза, то на подсъдимия и адвокатите му им е удобна досегашната експертиза.


Официалното становище на съда дали ще бъде допусната нова експертиза ще е ясно до месец.


Какво заяви още Нели и докъде ще стигне борбата й - гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова