Жителите заплашват да блокират АМ "Тракия"

Отново протест в Нови Хан. Недоволството е срещу добива на кварцов пясък в близост до селото. В кариерата в местността “Побит камък” се планира изнасянето на 80 хиляди тона пясък до края на тази година.

30 задържани на забранен опозиционен протест в Беларус (СНИМКИ)

Територията на концесията е близо 70 декара. Опасенията на жителите на Нови хан са, че добивът ще унищожи природата и ще активира свлачищни процеси. Някои от къщите във вилната зона на селото са едва на 500-600 метра от кариерата. Заради общественото недоволство засега фирмата концесиоинер "Ватия холдинг" обяви, че преустановява намеренията си в района.

Гражданите смятат, че преминаването на камионите би било пагубно за екологията в региона. Мястото на протеста е на 1 километър от въпросната кариера, където фирмата концесионер възнамерява да възобнови експлоатацията й.

Те се притесняват не само за екологията, но и за собственото си здраве. Жителите на Нови Хан смятат, че възобновяването на работата в кариерата ще замърси въздуха и ще застраши здравето им. Те казват, че в района живеят над 300 деца. Най-близките къщи са на около 600 метра от кариерата. Поне от 30 години кариерата не работи. Гражданите смятат, че заради камионите трафикът ще стане невъзможен.

Протест срещу кварцова кариера в Нови Хан

Кметът на Нови Хан заяви, че няма друг път за кариерата. По него ще минават тежкотоварни камиони по 40-50 тона, докато общинският път има товароносимост 18 тона. Според годишния план на фирмата добивът ще бъде 80 хиляди тона годишно. Според кмета това означава над 5000 тежкотоварни камиона годишно.

Концесионерът изрази позиция, че заради създаденото напрежение спира с опитите да добива кварцов пясък. Фирмата определя напрежението като тенденциозно и заплашва със съд Община Елин Пелин. Кметът на общината каза, че няма как да спрат фирмата, но тя не отговаря на законовите норми. Той заяви, че фирмата няма документи като оценка на околната среда и залага на това.

„Те не спазват концесионния договор и тези 300 лева, които плащат на година, ако трябва, ние гражданите на община Елин Пелин ще ги плащаме, но няма да допуснем да се добива кварцов пясък”, подчерта кметът.

Представител на Министерството на енергетиката заяви от своя страна, че концесионерът има пълните си права, а концесионният договор се спазва. Той добави, че концесията ще спре, само ако някое от министерствата прецени, че има проблем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.