Отговор даде компанията-собственик на вагона

Вагон №10 от композицията, която се обърна и взриви в Хитрино, отговаря на изискванията за превоз на опасни товари и има разрешително за експлоатация до 2025 година. Това заявяват от компанията-собственик на цистерната „Ermewa Group”.

Оттам отговориха на фирма „Булмаркет”, които излязоха със собствено разследване по случая. В него от „Булмаркет” твърдят, че причина за катастрофата е незаключена стрелка на релсовия път, а цистерната с пропилен, която е била под № 10 в композицията, не е отговаряла на условията за безопасност и не е трябвало да се движи.  

Нова експертиза: Повреда на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино

„Дерайлирането на цистерна № 6 причинява дерайлиране на вагоните от №7 до № 14. Една от засегнатите цистерни - № 10, отдадена под наем от „Ermewa”, е пробита от страничен предмет по време на инцидента. Пробивът води до изтичане на пропилен във въздуха, който се възпламенява и предизвиква експлозия”, пишат от „Ermewa Group”.

ГОДИНА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА "ХИТРИНО": "Булмаркет" прави собствено разследване

„Вагон №10 кореспондира напълно с изискванията, посочени в Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари (RID). Цистерната разполага с всички документи, необходими за законосъобразно извършване на дейност  в България.

Пострадалите в Хитрино ще получат по 325 лева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цистерната е произведена през 1971 г., като по Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари има разрешително за експлоатация до 2025 г. Според действащите разпоредби цистерната подлежи на пълен преглед на всеки четири години, като последният такъв преглед е установил категорично, че тя е напълно обезопасена и изправна, а плътността на стените и дъното е над минималните изисквания. Всички последващи твърдения, които противоречат на тези факти, са неоснователни”, заявяват от „Ermewa Group”.

СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Жители прекараха първа нощ у дома (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всички документи, доказващи горепосочените твърдения, са предоставени надлежно на българските власти. Разследващите органи в България са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен, включително и изискванията спрямо минималната плътност на стените и дъното на цистерната”, пише още в съобщението на компанията.  

ФАКТИ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО:

* Влак с цистерни избухна край гара Хитрино на 10 декември 2016 г.

* Седем души загинаха.

* Делото „Хитрино” тръгна на 15 януари 2018 г.

* Разследването установи, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост, с която се е движил влака.

* С обивнение са двамата машинисти, които са причинили смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души.

* Пред съда се изправят машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.