Откритието може да помогне за лечението на ракови заболявания

Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло, наречен интерстициум. Той представлява кухини, пълни с течност и може да се окаже най-големият орган в тялото ни. Откритието може да доведе до сериозен напредък в борбата с рака.

Болни българи сменят гражданството си, за да се лекуват в чужбина

Непознатият досега орган се намира навсякъде из тялото ни – под кожата и между различните органи. Слоеве, смятани досега за плътна съединителна тъкан, се оказват серия от кухини, пълни с течност. С тези кухини са покрити червата, белите дробове, кръвоносните съдове, мускулите. Те се свързват и образуват мрежа, поддържана от здрави и гъвкави протеини.

Използваха успешно имунотерапия срещу рак на маточната шийка

„Те изглеждат точно като буфер за органите – нещо като онези структури, които са гъвкави и могат да се свиват, а след това да възстановяват формата си”, обясни патологът Нийл Тийз.

Лекар: Студът е повод за инфаркт и инсулт, но не и причина

Открието станало съвсем случайно. През 2015 г. двама лекари от Ню Йорк изследвали жлъчните канали на пациент за рак. Кухините, забелязани от тях, не съответствали на известната човешка анатомия. Затова се обърнали към патолога Нийл Тийз за консултация.

НАУЧЕН УСПЕХ: Българи откриха как ключови белтъци поправят ДНК увреждания

„По отношение на размерите, говорим за около 20% от обема на течностите в тялото, което го превръща в най-големия орган. Това е около 10 литра”, добави патологът.

Освен че обгражда органите и ги предпазва от увреждане, лекарите установили, че интерстициумът осигурява движението на течности из тялото. По него раковите клетки могат да достигат до лимфната система.  Откритието е важно, тъй  като може да доведе до разработване на нови, по-ефективни, тестове за борба с рак.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си