Откритията могат да помогнат за изследването и лечението и на други болести

Пробив в борбата с рака с адрес: България. Учени от Академията на науките откриха как ключови белтъци поправят уврежданията на ДНК. Резултатите може да се използват за изследване на действието и ефекта на лекарства срещу рака.

Вероятно сте чували, че във Формула 1 решаваща е всяка секунда - дори и части от нея. Но и в човешкото тяло, всяка секунда в клетките ни текат процеси.

„В една клетка над 10 000 повреди стават за 24 часа. Като имате предвид, че имате 1 милиард клетки, може да си представите, колко в момента стотици хиляди комплекси действат и се борят вашата ДНК да остане да е чиста от мутации”, обяснява доц. Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към БАН.

Учени отново алармират за вредата от електронните цигари

В хиляди лаборатории по света учените изследват механизмите на ДНК, които ако се повредят, може да доведат до раково заболяване. Но българските учени правят крачка напред.

„Това, което ние успяхме да направим, което другите не са е, че успяхме стотиците белтъци, които поправят ДНК, ние успяхме да изберем 70 от тях и да разберем в каква последователност успяват да дойдат до мястото, което трябва да се поправи”, добави доц. Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към БАН.

„Досега нямаше такова проучване, което да показва кога точно, кой работи, на какъв етап се включва, а това е изключително важно, защото могат да се видят групи на едни такива бързо действащи белтъци на поправка и по-забавено действащи”, обясни доц. Марина Велева, зам.-директор на Института по молекулярна биология към БАН.

Вследствие на откритието, учените могат да събират повече информация за действието на антираковите лекарства - как те повлияват, доколко са ефективни.

При кого отиде тази година Нобеловата награда за химия? (СНИМКА)

„Да се персонализира процесът, защото ракът не е едно заболяване, те са хиляди видове рак и те са напълно различни заболявания”, коментира доц. Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към БАН.

Евентуално откритията могат да помогнат за изследването и лечението и на други болести.

„Всички заболявания, които се случват в организма, имат някаква генетична основа, като изключим може би травмата, всичко останало се дължи на грешки в ДНК”, коментира Теодора Дянкова, докторант.

По данни на Световната здравна организация само през 2015 г. близо 9 милиона души по света са умрели от рак. След болестите на сърцето, това е втората водеща причина за смъртност в глобален мащаб.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.