Отново екип от учени спечели престожното отличие

Нобеловата награда за химия отива при екип от трима учени – Жак Дюбоше от Швейцария, Йоахим Франк от САЩ и Ричард Хендерсън от Великобритания, съобщава БГНЕС. 

Трима учени спечелиха Нобелова награда за физика (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тримата са разработили криоелектронна микроскопия за определянето с висока резолюция на биомолекулярни структури в разтвор.

A ето и кои учени спечелиха Нобеловата награда за химия през последните 10 години: 

2007 г. - Герхард Ертъл - Германия - за изследване на химически процеси върху твърди повърхности. 

2008 г. - Японецът Осаму Шимомура и американците Мартин Чалфи и Роджър Циен - за откриването и разработването на зеления флуоресциращ протеин (GFP), който за пръв път е наблюдаван при медузите Aequorea victoria през 1962 г.

2009 г. - Американците Венкатраман Рамакришнан и Томас Щайц и израелката Ада Йонат - за изследвания върху структурата и функциите на рибозомите. 

2010 г. - Ричард Хек - САЩ, Ейичи Негиши и Акира Судзуки - Япония - за разработването на метода, известен като паладий-катализирано кръстосано свързване - реакция за кръстосано свързване при органичен синтез с помощта на паладиев катализатор. Той позволява да се създават толкова сложни химикали, колкото се срещат в природата. Учените са открили ефикасни начини за свързване на въглеродни атоми, изграждащи сложни молекули, които подобряват всекидневния ни живот. Благодарение на откритието им са създадени уникални медицински препарати и революционни материали като пластмасата. 

2011 г. - Даниел Шехтман - Израел - за откриването на квазикристалите. 

2012 г. Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка - САЩ - за изследванията на G-протеин свързани рецептори. 

2013 г. - Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл - за развитие на мултимащабни модели на сложните химически системи. 

2014 г. - Ерик Бетциг,САЩ, Уилям Мьорнер,САЩ, Щефан Хел, Германия - за това, че са преодолели ограниченията на светлинния микроскоп и са разработили флуоресцентна микроскопия със свръхвисока разделителна способност. 

2015 г.- Томас Линдал, Швеция, Пол Модрич, САЩ, и Азиз Санджар /турско-американски гражданин/ - за изследване на механизмите за "ремонт" на ДНК. 

2016 - Жан-Пиер Соваж, Фрейзър Стодарт и Бернар Феринха за разработването и синтеза на молекулярни машини - молекули с контролируеми движения, които могат да изпълняват задача, когато им бъде подадена енергия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.