Правителството на президента Ленин Морено предупреди, че може да има и други мерки срещу създателя на "Уикилийкс"

Правителството на Еквадор лиши Джулиан Асанж от интернет в еквадорското посолство в Лондон, където той живее от юни 2012 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Джулиан Асанж загуби обжалването на британската заповед за арест

Правителството на еквадорския президент Ленин Морено предупреди, че освен прекъсването на системите за комуникации с външния свят на основателя на "Уикилийкс", може да предприеме и други мерки, ако Асанж не спазва ангажимента си да не се меси в отношенията на Еквадор с други страни, сред които и САЩ. Правителството в Кито не обясни по какъв начин Асандж е нарушил ангажимента си, поет писмено в края на 2017 г.

Отхвърлиха искането на Асанж да отпадне заповедта за ареста му

Според Асошиейтед прес връзките на Асанж с външния свят са прекъснати заради неотдавнашната му активност в социална медия, в която той критикуваше ареста на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Лекари: Асанж бавно полудява

Според Франс прес реакцията на Кито идва след серия от туитове, поствани в понеделник вечерта от Асанж. В тях той критикува това, че експулсирането на руски дипломати от западни страни като реакция на "аферата Скрипал", става 12 часа след един от най-тежките пожари в постсъветската история на Русия, този в търговския център в Кемерово в Сибир. 

Еквадор даде гражданство на основателя на "Уикилийкс" (ВИДЕО+СНИМКА)

Четиридесет и шест годишният астралиец намери убежище в посолството на Екдавор, за да избегне екстрадицията към Швеция, където бе издирван за обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, които той отрича. Той се страхува, че ако бъде арестуван там, ще бъде екстрадиран и съден в САЩ за публикуването през 2010 г. на военни и дипломатически секретни документи. Бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа хвалеше работата на Асандж, но настоящият президент Морено нарича Асанж "хакер" и иска от него да не се бърка в политиката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.