Късно снощи с полет от Москва у нас се прибра посланикът ни Бойко Коцев

В МВнР в София започват консултациите за българската позиция по напрежението между Запада и Русия. От правителствената пресслужба заявиха че за днес не е насрочвана срещу между премиера Бойко Борисов и посланика ни в Русия Бойко Коцев, който късно снощи кацна на Летище София.

Посланикът ни в Москва се върна, консултациите почват от утре

До момента България е една от деветте държави-членки на Европейския съюз, които не са изгонили руски дипломати. Мярката вече беше предприета от останалите 19. Засега поведението на българската държава удовлетворява и Русия, и Великобритания.  

НОВА ВЕРСИЯ: Скрипал отровен в дома си

„Според мен е доста разбираемо и правилно, че вашият министър-председател се е обадил на моя колега в Русия да обсъди ситуацията в детайли и го е извикал тук за по-нататъшни в консултации. Не може заради солидарността да забравяш своите национални интереси”, коментира посланикът на Русия Анатолий Макаров.

Депутатите коментират реакцията на България по случая "Скрипал"

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви в „Здравей, България” тази сутрин, че място за колебания относно поведението спрямо Русия няма.

Британският посланик у нас: Нямаме колебания, че Русия стои зад отравянето на Скрипал

Равносметката до момента - общо 28 държави са изгонили различен брой руски дипломати.

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.