Според него южната ни съседка няма място в Европейския съюз

„Моята позиция винаги е била, че Турция няма място в Европейския съюз. Президентът Ердоган няма никакво намерение да променя държавата си така, че да отговаря на критериите за членство. Турция не е европейска държава и няма да бъде – нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Това е някакъв танц, който играе с оглед на вътрешните въпроси, които има да решава”.

РЕАКЦИИ: Чуждите медии за срещата на върха в „Евксиноград”

Така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира срещата ЕС-Турция, която се проведе във Варна.

„Обединените патриоти" имаме много критично отношение към този човек и неговата политика. Той се опита брутално да се намеси във вътрешните работи на България, правейки една партия и опитвайки се да участва в изборите ни. Това е недопустимо. Такава наглост през последните години никой не си е позволявал”, допълни Джамбазки.

Посланик Нейнски за отношенията ЕС-Турция: България може да бъде неоценима

По думите му Реджеп Ердоган е „демонтирал” приятелските отношения между България и Турция.

„Разтревожи ме нахалното поведение на Реджеп Ердоган, който се опитва да има насрещни искания по отношение, да речем, на компенсациите на наследниците на тракийските бежанци. Турция дължи десетки милиони, които е подписала сама в Ангорския договор от 25-а година. Няма никаква причина насреща да се иска нещо, свързано с имоти”, коментира още евродепутатът.

След инфарктната среща във Варна - кой спечели от преговорите?

„Във Варна Ердоган дойде и поиска още пари от ЕС. Каква е ползата за България? Изобщо не вярвам на този човек. Той просто отлага нещата до следващата среща, след това отново ще отлага. Ще продължава да играе тази игра, която смята, че е много умна”, заяви Ангел Джамбазки.

Именно затова според него преговорите за еврочленството на Турция трябва да бъдат прекратени, защото са излишни.

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше изключително конструктивен

Той беше помолен да коментира и случващото се покрай случая „Скрипал” и българската позиция.

„Трябва да бъдем разумни и да не скачаме в такива напрегнати битки, каквито се правят в момента. От тази ситуация единствените пострадали са Сергей Скрипал и дъщеря му. И двете други страни спечелиха”, на мнение е Джамбазки, допълвайки, че гоненето на дипломати е много крайна мярка.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.