Как световните агенции и издания коментираха разговорите между ЕС и Турция?

Ако има дума, която чуждестранните медии използват най-често във връзка със срещата на върха във Варна, то това е „напрежение“. Лидерите на Европейския съюз и на Турция си говорят, но без резултати. Така може да се обобщят коментарите в световните агенции.

Посланик Нейнски за отношенията ЕС-Турция: България може да бъде неоценима

„Ройтерс” цитира европейските лидери, според които разговорите с турския президент не са дали отговор на дълъг списък от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски журналисти. И все пак, Евросъюзът обеща да продължи плащанията в рамките на сделката за бежанците с Анкара, но в същото време разочарова турските искания за задълбочаване на търговските отношения и премахване на визите.

„Франс прес” акцентира върху стратегическото партньорство между Турция и ЕС и констатира, че нито една от двете страни няма интерес да проваля разговорите: за Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара за контролирането на мигрантския поток.

След инфарктната среща във Варна - кой спечели от преговорите?

Въпреки липсата на конкретни резултати във Варна беше подновен поне минималният диалог между Брюксел и Анкара, отбелязва френското издание „Льо Монд”.

Европа и Ердоган разговарят, но на срещата на високо равнище едно нещо стана ясно - колко далеч една от друга са двете страни. Това констатира и германският „Дер Шпигел”.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.