Най-голямата сума, с която рекетирали, е 10 000 лева

Прокуратурата поиска постоянен арест за 10 от общо 11 данъчни, които бяха задържани във вторник по подозрение в престъпна схема за рекет над търговци.

Прокуратурата обвини 11 души след акцията в НАП

За шеф на групата държавното обвинение сочи Владимир Василев, началник звено “Оперативен контрол”,  който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му.

Най-голямата сума, с която данъчните рекетирали търговците, за да не им пишат акт, е 10 000 лева.

Мащабна спецакция срещу корумпирани данъчни служители

Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 година, а всичките й членове имат трайни престъпни наклонности, има опасност да извършат престъпление, а и се касае се за трайни корупционни практики, нанесли щети на държавния бюджет.

За един от задържаните - Владимир Денчев, прокуратурата поиска домашен арест.

Защитата на задържаните данъчни каза, че няма абсолютно никакви доказателства за организираност на групата, както и за взимане на подкупи. Освен това изтъкна, че част от хората живеят изключително скромно, а един от задържаните е арестуван с 50 лева в джоба.  

При спецакцията във вторник, разследващите откриха обща сума от около 300 000 лева в задържаните данъчни.

„Беше констатирана и според мен неутрализирана организирана престъпна група от служители на териториалната дирекция на НАП-София, които със своите действия са изнудвали различни търговци да се разделят със суми за така нареченото спокойствие. Сумите са от 500 до 5 000 лева. Има и случай с 10 000 лева”, заяви Димитър Петров, наблюдаващ прокурор.

„Прокуратурата даже не е направила усилие да види дали от тези проверки за нарушение на данъчното и осигурително законодателство има придвижени преписки с влезли в сила административни актове”, заяви Димитър Марковски, адвокат на двама от обвинените

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.