"Тази новина не е неочаквана", каза германският министър на външните работи

Русия гони четирима германски дипломати в отговор на решението на Берлин да експулсира същия брой руски дипломатически служители от ФРГ. Това съобщи германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от БГНЕС.

Лондон за контрамерките на Москва: Това буди съжаление

По-рано днес руското външно министерство извика ръководителите на дипломатическите мисии в страната, изгонили руския дипломати. На тях им е връчена протестна нота, а също така те са научили за ответните действия на Русия.

Москва даде месец на Лондон да намали дипломатите си в Русия

„Тази новина не е неочаквана“, каза Маас. Той подчерта, че германските власти „и в днешната ситуация са готови за диалог с Русия и ще работят в името на европейската сигурност и конструктивното бъдеще“ на двустранните отношения.

Русия гони дипломати от Латвия, Естония и Чехия

В същото време министърът отново отбеляза, че германското правителство „не е взело прибързано решението за изгонването на руските дипломати“. „Нашата реакция на случая Скрипал беше необходима и уместна“, твърди той. Според него тя е последвала „заради солидарността с Великобритания и защото Русия до момента отказва да внесе каквато и да било яснота относно случая“.

СКАНДАЛЪТ „СКРИПАЛ”: Докъде може да стигне дипломатическото напрежение?

В края на март редица страни-членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия в рамките на координирана акция обявиха за изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в град Солсбъри на 4 март. Русия отрича да има някаква връзка със случая.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.