Коментира зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк

„В изявлението си след заседанието на Съвета по сигурността премиерът Бойко Борисов много ясно артикулира същността на обсъжданията и резултата от тях в Съвета по сигурността във връзка с нападението в град Солсбъри, довело до пострадали граждани на Обединеното кралство. Тази позиция е много последователна, българската позиция е ясно артикулирана и в приетите заключения на Европейския съвет”. Това заяви зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк пред NOVA.

„Ние защитаваме тезата, която е отразена и ясно изразена в заключенията на Европейския съвет. А това са 28 държави-членки, които са се съгласили с тези заключения на най-високо равнище – държавни и правителствени ръководители. Това също така са изводите и съответното решение, което Северноатлантическият съвет на НАТО взе на 27 март, тоест, тази седмица, във връзка с този атентат в Солсбъри, решението на НАТО е свързано с редуцирането на дипломатическото присъствие на Русия към тази организация. България е част от вземане на решения и в двата случая”, заяви Щерк.

Дончев за случая „Скрипал”: Не мога да кажа дали това ще е финалната ни реакция

„В случая с ЕС, освен това, ние имаме и специална отговорност като държава председател и нашата основна цел, която е и мотото на българското председателство, е единството на ЕС”, допълни Щерк.

„В светлината на задълбочаващата се криза в отношенията между Русия и ЕС, естествено е, че ЕС стигна до определени изводи, направи оценка на това, което се е случило, и изрази сериозно безпокойство, което България напълно споделя, и това е и наша позиция, че има висока степен на вероятност лица и организации от Русия да са свързани с нападението в Солсбъри”, заяви Щерк. „Съответно реакцията на това е на първо място дипломатическа и дипломатическите действия, които държавите-членки на ЕС, а и на НАТО, а и редица други държави взеха своите решения, свързани или с привикване на техните ръководители на дипломатически мисии за консултации, което означава временно понижаване на равнището на тяхното дипломатическо присъствие в Москва, или експулсиране на членове на съответната дипломатическа мисия в Русия в тяхната страна или съответната организация”.

България връща посланика си в Москва след седмица

„Действието, което България предприе, ясно изразява нашето безпокойство във връзка с тази ситуация и е в унисон с решението на ЕС, което изцяло съвпада с нашата позиция, а това действие е извикване за консултации на нашия посланик”, заяви Щерк.

СЛУЧАЯТ "СКРИПАЛ": Изслушват посланика ни в Русия

„Очакваме Русия да съдейства, както и всички други организации и държави, които имат отношение към този инцидент, да сътрудничат за изясняване на случилото се. В крайна сметка има сериозни основания да се смята, че използваният химически агент е свързан с разработки на бившия Съветски съюз, впоследствие преминали във владение на Русия”, заяви Щерк. 

„Ние очакваме да се достигне ниво на сътрудничество между ЕС и Русия, което да позволи да се изяснят всички обстоятелства, да се открият виновните и да бъдат наказани както извършителите, така и поръчителите на това престъпление”, заяви Щерк.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.