Собственици на апартаменти обвиниха огнеборците в хаотични и забавени действия

Възпламеняване на бойлери. Това е версията за огромния пожар в „Студентски град” в София вчера.

Междувременно собственици на апартаменти в сградата обвиниха огнеборците в хаотични и забавени действия при гасенето на огъня.

До късно снощи горя жилищният блок в "Студентски град" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-сериозно от пожара е пострадал последният 6-и етаж. Обитателите имаха възможност по-рано през деня да влязат, да огледат какво е останало от вещите им и да съберат най-необходимия си багаж. След което отново бяха помолени да напуснат сградата.

Пожарът избухна вчера следобед, в гасенето му се включиха около 50 пожарникари, които изляха 90 тона вода. Цялата сграда в момента е подгизнала.

Евакуация заради пожар в "Студентски град" (ВИДЕО+СНИМКИ)

От ранни зори Рангел е пред хотела-общежитие, в очакване да бъде допуснат до стаята си.

„Бях до към 02:00 часа през нощта да гледам и пожарникарите още гасяха. Очаквам да видя, че всичките ми неща са изгорели и са се наводнили от водата, защото е изсипана много вода върху сградата”, коментира Рангел.

Очакванията му се сбъдват. Последните етажи на сградата са като след бомбардировка. Всичко, което огънят е пощадил, беше събрано за минути в чували. Най-големи са щетите в апартаментите на футболистите от юношеската школа на ЦСКА.

„Чисто нова плазма-телевизор замина. Всичко това е заминало. Тук са се излели 90 тона вода. Каквато и техника да е, тя като плува във вода, няма шанс”, коментира Стефан Яръмов.

Собственик на част от пострадалите апартаменти обвини пожарникарите в подценяване на ситуацията.

„Видя ли са къде е пожарът, изгасили са го и те са си тръгнали. И след половин час пожарът е продължил и вече целият покрив е изгорял”, коментира Цветомир Владимиров.

„Няма такова нещо, просто са останали на място, видели са, че ситуацията е по-сложна и са извикали на място още екипи. Вероятно горенето е продължавало много преди да ни повикат”, заяви ст. комисар Веселин Гетов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”, София.

Според пожарникарите сигналът е подаден късно - след като огънят, тръгнал от елтабло, се разпространил по цялата мрежа от кабелни шахти. Затова и гасенето на пламъците продължило повече от 8 часа.

„Те не са знаели какво да правят. Абсолютен хаос е бил на покрива. Хора напред-назад, няма кой да ги организира. Просто са изпуснали положението. За мен е пожарникарска грешка на 90%”, коментира Цветомир Владимиров.

„Опъват една стълба, стълбата блокира, 5 минути се мъчат да я направят. След това тръгват с маркучите да гасят, маркуча избива, оправят го отново 10 минути. Хората се мъчат – нямат техника. Тези, които гледаме на Запад с пяна, това се залива за 20 минути и всичко свършва”, коментира Стефан Яръмов.

„12 противопожарни автомобила са абсолютно оборудвани по европейски норми. Не съм съгласен, че не е стигала техника”, заяви комисар Тошко Тошев от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

До дни трябва да стане ясна и точната причина за избухването и разрастването  на огъня.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.