Юлия Кръстева отрича да е била агент на ДС

Комисията по досиетата публикува досието на световноизвестния философ Юлия Кръстева, която от десетилетия живее и работи в Париж.

Според наличните документи, Кръстева е била вербувана от 1-во главно управление, под псевдонима Сабина. В публикуваните справки обаче няма документ, собственоръчно подписан от Кръстева. Самата тя отрече да е била агент на ДС.

Защо миналото на Юлия Кръстева предизвика бурни реакции в социалните мрежи?

Писател, философ, икона на феминизма. Юлия Кръстева е носител на ордена на почетния легион, попада в класацията на един от 100-те мислители на 20-ти век. Но и в архивите на Държавна сигурност.

Днес всички налични документи за агент Сабина са публикувани на сайта на Комисията по досиетата. Интересът към тях е толкова голям, че страницата на няколко пъти блокира.

„Досието не подлага под никакво съмнение факта за принадлежността на Юлия Кръстева към Държавна сигурност”, коментира Христо Христов.

Журналистът и изследовател на архивите на ДС - Христо Христов, установява, че част от документите липсват. Сред тях и предложение за сътрудничество. Всичко е оформено под формата на вербовъчна беседа с офицер, под псевдонима Любомиров, когото Кръстева познавала още от България.

„В един момент, офицерът й предлага, приблизителният цитат е „да работи за страната и нашата служба”. Като нейният отговор трябва да е напълно осъзнат, свободен и доброволен. В същия доклад се казва, че тя се съгласила”, обясни Христов.

В наличните документи обаче няма нищо, подписано от Юлия Кръстева.

„Това за мен беше огромно облекчение – да видя, че там няма нищо, подписано от нея, че там няма нищо написано от нея, в смисъл на донос. Че всичко е преразказано от този офицер”, коментира проф. Миглена Николчина.

Тя е сред най-близките на Юлия Кръстева в България. Именно тя я кани да стане част от редколегията на „Литературен вестник”. Като част от изданието, Кръстева е проверявана от ресорната комисия за принадлежност към службите.

„Юлия Кръстева страшно много обича България. И както обикновено – най-големите удари понасяме от тези, които обичаме”, коментира проф. Николчина.

„Това, че няма документи от нея, някои може да го третират като: „Ето, тя не е сътрудник”. Но нека да припомним, че 90-та година беше извършено масово прочистване на тези досиета и то включително на агентурите, там, където има компрометиращи материали”, заяви Христов.

Срещата с офицер Любомиров е през 1970 г. Официалното сътрудничество на Кръстева приключва три години след това, но папки с информация под нейното име продължават да се трупат.

„В никакъв случай не става въпрос за някакъв изключително ценен сътрудник на ДС, с когото да е продължила работата до падането на комунизма. Но определено, това не поставя под никакво съмнение факта, че в някакъв период тя е била сътрудник”, заяви Христов.

Юлия Кръстева отказва среща с журналисти по темата. На своята страница в интернет пише, че информацията, че е била член на ДС е „не само гротеска, но и невярна”.

„Мисля, че Юлия Кръстева е силен човек и мисля, че парадоксално, това ще повиши интереса още повече към нея, не, че той е малък. И тя ще излезе победителка от това”, коментира проф. Николчина.

Досието й може да видите тук и тук

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.