Предстои боядисването на яйца и месене на козунаци

Всеки сезон носи своята традиция и празник. Зимата, например, ни дава възможност да прекараме време със семейството си, да си позволим онези ястия, които през останалото време на годината стоят в графа ,,не си и помисляй!’’, но най-вече – да си дадем така желаната почивка, за която иначе все няма време.

Зимата ни напусна, а тепърва предстои най-веселото, спокойно и приятно време от годината. Събуждането на природата и настъпването на пролетта празнуваме на Великден. Предвестник на лятото и морето, този празник дава началото на светлината, цветовете и красотата, а и е добър повод за едно семейно събиране, отрупана трапеза, или пътуване.

Смята се, че Великден е празник на богинята на пролетта Истра (Eastre) и че веднъж годишно тя се преобразява като заек, поради което днес най-търсеното лакомство по това време на годината е шоколадовото зайче.

Обичаи и традиции

Празнуването на Великден по света има различни обичаи според народните предания и вярвания. Важна част от този празник е старателно подготвената трапеза, обличането на нови дрехи, семейното събиране и веселбата.

Основни за празничната трапеза у нас са яйцата, козунакът и агнето. Причината, поради която яйцето е неизменна част от честването, е, че то символизира обновителните процеси в природата, също така се свързва с прераждането.

Боядисване на яйца

Традиционното боядисване на яйцата се нарича ,,писане’’. Първото боядисано яйце винаги е в червен цвят като символ на здраве и благоденствие. Навремето то ставало с бои от естествени материали, например червена боя от червено цвекло или билки, дори люспи от лук. Начинът на украсяване бил чрез поставяне на горещ въглен върху яйцето. Днес удобствата са безброй – боички в невероятни цветове, трикове за постигане на оригиналност и лепенки, които да поставим върху тях. Първото яйце винаги се оставя в къщата до другата година, а ако не се развали – то тогава сте огромен късметлия. След като целият процес по подготвянето им е приключен, следва размяната на яйцата и похапването им.

Козунакът – великденското сладко изкушение

Говорейки за сладостите, които ни носи Великден, няма как да не споменем козунака, който крие дълга история зад себе си. Обичаят на този тип обреден хляб започва през 17 в. във Франция, като бавно се пренася из цяла Европа. Наистина е постепенно, защото у нас той става популярен едва през 20 век. Преди появата им стопанката на къщата е месила сладък обреден хляб, украсен с оплетени елементи, докато сега се намира лесно и навсякъде. Приготвянето на домашния обреден хляб за нас е прието като свещено действие. Не само това, но е и доста трудоемко – изисква време, меси се в специални условия на специална температура и със спокойствие и желание. Козунакът може да бъде под различна форма – плетен или усукан като плитка. В него може да се добавят всякакви сушени плодове, шоколад, сладко или ядки.

Ако все пак предпочитате да прекарате времето с близки и семейство извън кухнята, тогава може просто да го закупите на изгодна цена като разгледате промоционалните брошури на всички хранителни магазини.

Великденско агне

Агнето, което отбелязахме като неизменна част от великденската трапеза, винаги трябва да е прясно, за да му се насладим напълно. Рецепти – много, намиране на подходящото агне – трудно. Ако искате да си спестите излишните разходки и обикалянето на магазини, тогава разгледайте великденските онлайн брошури в Broshura.bg и изберете най-добрите промоции и оферти от всички магазини.

Семейната страна на празника

След началото на Великден и след края на всички приготовления за него, близките си гостуват, разменят си яйца, обредни хлябове и всички заедно отпразнуват новото начало, силата на доброто и любовта.

Все повече хора предпочитат да прекарват пролетните празници пътувайки в страната или в чужбина. За наше щастие времето, през което честваме празника, е подходящо за всякакви почивки. Например планинските ни курорти, на които семейно можем да се порадваме на последния сняг и слънчевите върхове с чаша чай в ръка, са едни от най-предпочитаните дестинации през април.

Ако не сте почитатели на природата през студените ѝ дни или предпочитате по-далечна дестинация, за половин ден можете да достигнете до прекрасни плажове, слънце и незаменими гледки. Прекарайте Великден със скъпите за вас хора и се отдайте на сладка ваканция както в страната, така и извън нея. Повече информация за великденски оферти за почивка можете да намерите на сайта Broshura.bg.

*Платена публикация