Психическото натоварване води до сериозни заболявания

Едва 12% от жените и 15% от мъжете в България, които осъзнават, че имат нужда от системна и професионална психологическа помощ, могат да си го позволят финансово. За това алармират психолозите. Те искат този тип услуги да бъдат обхванати ефективно от здравноосигурителната система, както е в другите страни от Европа.

Магнезият - спасението срещу умора, стрес и недоспиване

Евробарометър: Делът на физически активните българи расте

Всеки втори българин е подложен на силен стрес, който често е причина за цялостно влошаване на здравето. В Европа над 30% от здравноосигурителните фондове са насочени към свободен достъп до психично-здравни услуги. У нас тревожно висок е ръстът на младите хора, които търсят изход чрез самоубийство. Промените в съня, апетита и настроението са първите симптоми, издаващи наличието на проблем. 

Психотерапевт: Работещите майки отглеждат психично болни деца

Пробягването на 5 километра дневно помага срещу хроничния стрес

Основата на повечето физически заболявания е именно психологическата натовареност, категорични са специалистите. В седмицата на психологията специалистите призовават за регулиране на професията със закон и лицензиране на следдипломната квалификация, които да гарантират качеството на предлаганите услуги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.