Тя призова правителството спешно да намери подслон за около 2000 души, които живеят в импровизирани лагери

Кметът на Париж Ан Идалго призова френското правителство спешно да намери подслон за около 2000 мигранти, които живеят в импровизирани лагери из столицата, наричайки ситуацията „неприемлива“.

Президентът Еманюел Макрон се стреми да централизира реакцията на Франция на приток на мигранти през последните години като част от нов законопроект за имиграцията, който се обсъжда в парламента тази седмица.

Сигурен ли е контролът по границите ни?

През последните месеци мигрантски лагер се разпростря по канала Сен-Мартен. В него пребивават предимно афганистанци, и сега там живеят около 800 души. Още 1500 души, предимно еритрейци и суданци, са се се настанили под надлез над Канал Сен Дени. 

"Ако не се направи нищо, след две седмици ще има 3000 души", каза Идалго пред "Франс прес" и добави, че е поискала от централното правителство да намери подслон, но досега "няма отговор".

В района на Париж досега има готовност за осигуряване на подслон на 750 мигранти, много от които се надяват на получаване на бежански статут. Някои пристигнаха в Париж от пристанището Кале, където от години мигрантите се стичат с надеждата да се доберат до Великобритания. Властите разположиха в района подсилено полицейско присъствие, за да се гарантира невъзможността от създаване на лагери по подобие на огромната „джунгла“, която беше разрушена през 2016 г. 

На остров Крит задържаха сириец с фалшиви български документи

В сряда експертите на ООН по правата на човека осъдиха "нечовешкото положение" в Кале и другаде в северна Франция, настоявайки правителството да осигури вода и аварийни убежища.

"Ние сме загрижени за все по-регресивните миграционни политики и за нечовешките и нестандартни условия, търпени от мигрантите", заяви в Женева специалният докладчик на ООН за правата на мигрантите Фелипе Гонсалес Моралес.

Израел изпраща 16 хиляди африкански мигранти в западните страни

Проектозаконът на правителството криминализира незаконното пресичане на границата и ускорява процедурите за депортиране на икономически мигранти, като същевременно предлага по-бързи процедури за предоставяне на убежище.

Миналата година във Франция бяха подадени рекордните 100 000 молби за предоставяне на убежище и предложи бежански статут на около 30 000 души, сочат официалните данни. Насила бяха депортирани 14 900 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.