Какво е състоянието на хоспитализираните?

22-ма са пострадалите при катастрофата на магистрала „Тракия”. Сред тях е и едно дете. Те са настанени в различни болници в София. Сред пострадалите има и дете.   Загинали са шест души.

Автобус на „Юниън Ивкони” се обърна след сблъсък с лек автомобил. Инцидентът стана на 27-мия километър след Траянови врата.

Георги Гелев: Спасяването на ранените е организирано по най-бързия начин

Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112 в 11:27 ч. На мястото на произшествието са изпратени 14 линейки, от Елин Пелин, Ихтиман и София. Линейките се ползват с коридори за бързо придвижване. 

„Цялата информация за ранените и загиналите, следствието продължава още в момента, да получават на следните номера – 029825154 и 0889944260”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Шофьорът на автобуса от "Тракия" е с контузия на гръден кош

„Дежурният ще седи нонстоп, 24 часа, ако трябва ще удължим, така че всички, които се интересуват да получават вярната и точна информация”, каза Радев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов цитира информация от фирмата превозвач, според която в автобуса са пътували 45 души. Той добави, че за момента няма информация да има нужда от кръводаряване.

Автобусът все още не е изтеглен от АМ „Тракия”, защото продължават огледите на място. При инцидента е имало много коли, които са спрели, освен служителите на МВР и Спешна помощ. Част от тези хора са се опитали да помогнат на пострадалите.

МВР с дежурни телефони за информация за катастрофата на АМ "Тракия"

„Аз бях първият човек, който слезе от автобуса. Ужасна гледка беше. Всички хора викаха, не знам бройката нито на ранените, нито на загиналите. Пътувах сам, имам охлузвания, радвам се, че съм добре. Но шокът от ужасната гледка на ранени хора е ужасна. Не мисля, че автобусът е карал с превишена скорост”, заяви един от пътниците в автобуса, преживял тежката катастрофа.

По последна информация от Спешна помощ загиналите са шестима – пет жени и един мъж. 21 от пострадалите са откарани в лечебни заведения, но ранените са повече. Не всички от тях са имали нужда от хоспитализация. Медицински грижи за ранените полагат медиците от шест лечебни заведения в столицата.

Борисов: Съболезнования на близките на загиналите

„В другото платно бус, който се движи, вижда катастрофата, отвлича си вниманието и той катастрофира. Последният наш екип, който кара за „Софиямед” спира и взима и този пострадал шофьор от буса, така че той е 22-рият”, заявиха от болницата.

„Колкото и да са малко екипите ни, в този момент трябва да ви кажа, да се концентрират в рамките на 25-30 мин 14 екипа на нещо, което се намира на 27 км от София, е доста трудно”, добавиха от болницата.

Сигналът за инцидента е получен в 11:20, а в 11:30 пристига първата линейка от Ихтиман. От Спешна помощ не се наемат да кажат колко са хората в тежко състояние, но се предполага, че те са поне седем.

„Видяхме в канавката автобус обърнат на една страна, цялата поляна осеяна с хора”, разказа д-р Денислав Стефанов от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

Спешните медици поискали и да прегледат жената, която причини катастрофата.

„Тя отказа преглед и каза, че се чувства добре и няма нищо”, заяви д-р Стефанов.

„В рамките на един час бяха докарани 9 човека с екипи на ЦСМП и едно момиче, което дойде само”, каза лекар.

Окръжната прокуратура в София разследва катастрофата на АМ "Тракия"

Десет от пострадалите са настанени в болницата „Св.Ана”. Там има много хора в тежко състояние. На място пристигна и здравният министър Кирил Ананиев.

„В реанимационния блок в момента са настанени петима пациенти – четири жени и един мъж. При тях състоянието на този етап остава критично, тъй като присъстват показания за лечение в интензивно отделение”, заяви д-р Дончев от болницата.

„Двама от пациентите са в операционен блок, тепърва ще бъдат обработени хирургично техните травми, след което за един неопределен период ще бъдат под наблюдение и интензивно лечение в нашия сектор”, каза той и добави, че опасността за живота им не може да се отхвърли като възможност.

Московски: Автобусът има удостоверение за техническа изправност и валиден пътен лист

„Останалите пострадали са с по-леки наранявания, те са разпределени в други отделения. За тях няма на този етап няма опасност за живота”, каза той.

Здравният министър каза, че шофьорът на автобуса е настанен в болница, но без опасност за живота.

„В Окръжна болница видях настанените в Спешното отделение и влязох в Хирургическото отделение, където видях самата операция на жената, която е в най-тежко положение”, заяви Ананиев.

Ананиев: В три болници са настанени пострадалите от катастрофата на "Тракия"

„Хоспитализираните са 23-ма души, като най-тежките са тук – в „Св.Ана”. В Пирогов има 4-ма, във ВМА 3-ма, в ИСУЛ 3-ма, в „Св.Ана” десет, в „Токуда” 2-ма и в „Софиямед” един – това е шофьорът на автобуса”, заяви Ананиев. Шофьорът на автобуса от катастрофата на автомагистрала „Тракия“ е приет с контузия на гръден кош, състоянието му е стабилно.

Сред 4-мата настанени в „Пирогов” е и 13-годишно момче, което вече е оперирано и засега остава в реанимацията. Според лекарите състоянието му е стабилно.

„До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма и вече е в операционната за поставяне на специален гръден дрен, понеже е със свит бял дроб, след което му предстоят допълнителни изследвания. Две жени – едната минава през хирургичен, а другата през травматологичен кабинет. И един мъж, който е с данни за черепно-мозъчна травма, който минава през неврохирургичен кабинет”, заяви директорът на „Пирогов” проф.Асен Балтов.

Репортери: Марина Малашева, Деница Суруджийска, Наталия Герджикова

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.