Радев направи коментара си на лекция в УНСС

Първи коментар на президента Румен Радев за ударите в Сирия. Държавният глава призова за по-малко оръжие и повече диалог. Радев обяви, че правителството не е съгласувало позицията по случая с него.

„За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за операцията в Сирия, военен ефект – пренебрежим, финансов ефект - минус половин милиард долара, политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара”, заяви Радев.

Радев похвали службите за сигурност, че са успели предварително да съберат информация за ударите.

СЛЕД УДАРИТЕ В СИРИЯ: САЩ готвят нови санкции срещу Русия, ЕС се въздържа

Страната ни обаче не била официално информирана за готвените удари от Съединените щати, Великобритания и Франция. Според президента, причината е състоянието на военните ни сили.

„Не става въпрос за доверие, това говори каква държава с какъв военен капацитет разполага. Колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив – налага го”, заяви Радев.

Затова и модернизацията на армията ни ще бъде основна тема на предстоящия в четвъртък консултативен съвет. Ще се обсъжда и офанзивата в Сирия.

След края й кабинетът не обсъдил позицията си с него.

„Това е въпрос на процедури и на комуникация, аз съм отворен винаги за комуникация”, заяви Радев.

САЩ: Русия може да е подправила доказателствата за химическата атака

Пред студенти от УНСС държавният глава разкритикува липсата на прозрачност в управлението и, според него, неправомерното харчене на публичен ресурс.

„Licht, mehr licht! Светлина, повече светлина! В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите”, заяви Радев.

Президентът обяви, че в края на май ще посети Москва, въпреки  дипломатическата криза.

„Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога. Основната цел на България е постигане на диверсификация на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути”, заяви Радев.

В четвъртък държавният глава свиква Консултативния съвет за национална сигурност и въпреки предварително заявената тема – ЧЕЗ, на заседанието ще се обсъжда ситуацията в Сирия, на Балканите и модернизацията на армията ни.

От Министерския съвет коментираха казаното от президента Радев с думите, че позицията за Сирия е позиция на правителството в рамките на неговите правомощия и отговорности.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.