28-те външни министри на съюза подкрепиха американските удари срещу Асад

А Вашингтон засилва натиска срещу Русия, като готви нови икономически санкции. Европа, обаче засега се въздържа да се включи в тях, стана ясно след среща на външните министри на общността в Люксембург.

САЩ: Русия може да е подправила доказателствата за химическата атака

28-те външни министри от Евросъюза подкрепиха американските удари в Сирия и обсъдиха как да поставят в още по-голяма изолация режима на Башар Асад. Западните лидери са изправени пред остра критика в държавите си, заради подкрепата за Вашингтон. В този момент британският премиер Тереза Мей отговаря на въпроси на депутати защо не е поискала разрешение от парламента, за да включи страната си в ударите срещу Сирия. Френският президент Макрон също беше критикуван остро.

Израел: Русия не може да ограничи действията ни в Сирия

Засега Европа няма да се присъедини към новите американски мерки срещу Русия. "Европейският съюз ще продължи да обмисля по-нататъшни рестриктивни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", се казва в изявлението на първите дипломати.

„Много е важно да подчертая, че ударите не са опит да се промени хода на войната в Сирия или да се постигне смяна на режима”, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

Турция: Връзките ни с Русия са прекалено силни, за да бъдат прекъснати от Макрон

Новите санкции срещу Сирия могат да включват разширяване на досегашното ембарго, забрана за търговия, пътувания, замразяване на авоари.

„Опасявам се, че войната в Сирия ще продължи да е ужасна. Но светът каза: "стига" на употребата на химически оръжия”, добави Джонсън.

БИТКАТА ЗА СИРИЯ: Противопоставянето между Вашингтон и Москва се задълбочава

Външните министри не са обсъждали мерки срещу Русия и ще изчакат с тях, докато Вашингтон не обяви новите санкции срещу Москва. По-голяма част от Европа смята, че за да имат успех евентуални мирни преговори, Башар Асад не може да остане президент.

„Няма как да си представим, че някой, който използва химически оръжия срещу собствения си народ, може да бъде част от решението на проблема”, каза германският външен министър Хайко Маас.

Посланикът на Франция у нас: Няма Трета световна война (ВИДЕО)

В интервю за три френски медии президентът Макрон заяви, че ударите срещу Сирия са били успешни от военна гледна точка. На въпрос дали Русия е съучастник в употребата на химическо оръжие в Сирия, Макрон отговори:

„Разбира се, че са съучастници, това и казах на Владимир Путин. Самите не са използвали хлор, но методично допринасяха за неспособността на международната общност да действа по дипломатически канали, за да спре използването на химически оръжия.”

Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка

Сирия е трябвало да бъде ударена още през 2013-та и това е щяло да реши проблема с химическите оръжия, смята френският посланик в България.

Не може да се говори за Трета световна война след ударите, заяви Льобедел и посочи, че Франция е за усилен диалог с Москва и президента Путин.

Кореспондент: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.