Изследванията ще се извършват с нов метод за функционална диагностика

Българската асоциация на пострадали при катастрофи стартира кампания за безплатни прегледи на хора с черепно-мозъчни травми. Изследванията ще се извършват с нов метод за функционална диагностика в рамките на следващите шест месеца.

Версията на обвинената за катастрофата на „Тракия”

По данни от статистиката в България годишно се регистрират над 14 000 случая на черепно-мозъчни травми. 80% от тях се квалифицират като леки, но последиците от тях често водят до сериозни усложнения.

Първи СНИМКИ и ВИДЕО на шофьорката, обвинена за катастрофата на "Тракия"

„При едно ПТП пътниците в автомобил или друго превозно средство почти винаги имат сътресение на мозъка. Понякога те осъзнават, че имат проблем, друг път е невидим за тях. Традиционно лекарите казват няма да гледаш телевизия две седмици, няма да четеш, няма да стоиш през компютър, а всъщност проблемите са доста по-тежки и по-продължителни”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Микробус с ученици катастрофира на пътя София-Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

През пролетта на 2015 г. Радослав Димитров става неволен участник във верижна катастрофа, която носи последствия след себе си. Получава камшичен удар, губи съзнание за няколко минути и по спешност е откаран в болница. Именно там грижите за него поема д-р Диана Цакова - лекар с 25-годишен опит. Тя му назначава 6-месечно лечение, което води до пълно възстановяване.

Иновативно изследването цели да открие проблема от продължаващите оплаквания и да предотврати последващи усложнения.

Автобусът, катастрофирал на "Тракия", се е движел с 96 км/час

„Образната диагностика – скенера и ядрения резонанс, всъщност показват, ако има структурна увреда – фрактура на черепа или мозъчен кръвоизлив. Те обаче нямат сенситивност да покажат нарушеното функциониране в засегнатите региони на мозъка. Всъщност тази апаратура е част от видовете функционална диагностика”, обясни д-р Цакова.

Всеки желаещ да се изследва безплатно трябва да се свърже с Българската асоциация на пострадали при катастрофи в рамките на следващите шест месеца.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.