Новината предизвика нови въпроси около сделката за ЧЕЗ

Скок в цената на тока от 1-ви юли. Окончателно и трите ЕРП-а поискаха поскъпване на електричеството. Новината предизвика нови въпроси около сделката за най-голямото енергодружество у нас. 

Цената на тока успя да измести дебатите около сделката за ЧЕЗ. И трите ЕРП-та са поискали поскъпване, но сериозно се отличават разчетите на ЧЕЗ.

"По-голямата част от тях са поискали от 20- 50%, но ние няма да позволим", коментира шефът на КЕВР Иван Иванов. 

Опозицията видя връзка между сделката за най-голямото енергодружество у нас и евентуалния скок в цената на ток. Фирмата на Гинка Върбакова обаче отрича.

"Инерком": Не сме участвали в подготовката на ценовото заявление, изготвено е от ЧЕЗ
 
"ЧЕЗ е подготвило и входирало ценовото заявление, ние не сме участвали", заяви Милена Стоева от "Инерком". 

От дружеството са категорични, че сделката с Чехия остава в сила, въпреки изненадващото оттегляне на България. Гинка Върбакова е успяла да премине всички проверки и да докаже, че има капитал. Сега на ход са банките. Те обаче чакат одобрението на регулаторите.
 
"Ако нямаме достатъчно капитал да затворим сделката, банките няма да дадат кредит, няма да затворим сделката и ЧЕЗ си остава собственик", коментира Веселин Захариев, финансов консултант от "Инерком". 

Обявиха предложенията на ЕРП-тата за новите цени на тока

Остават обаче и редица неизвестни. В позиция до парламента от "ЧЕЗ Груп" официално обявиха, че от 2013 г. насам многократно са предлагали на България сделка за обратно изкупуване на българските активи. Премиерът Борисов обаче за пореден път отрече твърденията на Чехия. Тук позицията на управляващи и опозиция отново се размина.
 
"Да се развали сделката", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Според енергийния министър разваляне на сделката не бива да има, тъй като държавата можела да контролира процеса. А ако евентуално фирмата на Гинка Върбакова не се справи, ще й бъде отнет лицензът. Не била застрашена и енергийната сигурност, защото персоналът на ЧЕЗ ще запази работните си места.

СЛУЧАЯТ "ЧЕЗ": Изслушват отново "Инерком" в парламента
 
"Всички тези хора правят така, че да гарантират енергийната ни сигурност. Не вярвам госпожа Върбакова да управлява технологично процеса. Госпожа Върбакова не е техническо лице. Не съм видяла собствениците на други предприятия да отидат и да застанат в трафопоста. Държавата контролира и регулира", коментира енергийният министър Теменужка Петкова. 

Окончателно с колко ще поскъпне тока ще реши енергийният регулатор. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.