Задава ли се шоково поскъпване на тока?

Задава ли се шоково поскъпване на тока и остава ли в сила сделката за ЧЕЗ - първи коментар от „Инерком България”.

Новите цени трябва да вязат в сила от 1-ви юли. Вече са ясни и конкретните разчети, които са поискани от трети електроразпределителни дружества. При дневната тарифа се наблюдава около 5% увеличение, поискано за абонатите от EVN. За нощната тарифа процентното увеличение обаче е 51 на сто.

Регулаторът ще реши точно с какъв процент ще поскъпне токът от лятото.

От „Инерком” са категорични, че те не са участвали в тяхното ценообразуване, защото към момента дружеството все още е собственост на „ЧЕЗ”-Прага и съответно всички преговори и заявени разчети към този момент за новите цени са направени от компанията-майка и собствениците към този момент.

Комисията за сделката за ЧЕЗ иска информация за фирмите с участие на Гинка Върбакова

„Ценовото заявление се подава до 30 март. ЧЕЗ е собственост на ЧЕЗ, то ще си е собственик до прехвърлянето на акции. ЧЕЗ са подготвили цените, ние не сме участвали в искането”, обясни Милена Стоева от „Инерком България”.

„Ако се нарушат правилата, се отнема лицензът”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От „Инерком” са категорични, че сделката към този момент продължава по план. Продължават преговорите. Финансирането е осигурено, а банките, които ще участват в сделката, очакват окончателното решение на българските регулатори, че няма нищо лошо сделката да продължи, за да може да се осигурят и кредитите, които „Инерком” ще получи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.