Това стана ясно при отчета на свършеното от комисията

Пълна информация за фирмите, в които участват Гинка и Славчо Върбакови, поиска временната парламентарна комисия за сделката за ЧЕЗ. Това стана ясно при отчета на свършеното от комисията.

Според председателя й Жельо Бойчев имената им се свързват с 25 компании.

Бойчев настоява още за удължаване работата на комисията заради многото натрупани въпроси. 

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока

С писмо до депутатите Първа инвестиционна банка е потвърдила, че в края на миналата година е издала писмо за подкрепа от 80 млн. евро на „Инерком България” за сделката за ЧЕЗ, твърди Бойчев.

„Стават ясни няколко неща: че банката е издала на 19 декември писмо за подкрепа, с което заявява интерес за покупката на ЧЕЗ от „Инерком“. На 30 ноември консултантът по сделката е информирал ПИБ, че „Инерком“ е избраният купувач от ЧЕЗ. Чешката страна информира на 22 февруари, а виждате колко назад във времето са се случвали нещата“, коментира депутатът. 

От Първа инвестиционна банка обясниха за NOVA, че наистина са заявили интерес за финансиране на сделката. Това обаче не означавало конкретен ангажимент за финансиране. 

Временната парламентарна комисия за сделката все още очаква отговор и от Българската банка за развитие за кореспонденцията, водена с „Инерком“.

От „УниКредит“ пък отказали информация на депутатите с аргумент, че исканите данни са професионална тайна, обясни още Бойчев.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК​

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.