ГЕРБ контрираха, че това е евтин популизъм

Депутатската заплата да стане с 600 лева по-малко, а ваканцията да се намали наполовина. Така изглеждат обещаните вчера предложения на БСП за орязване на привилегиите на парламента. Те вече са официално внесени, а управляващите ги заклеймиха като евтин популизъм.

Цветанов: БСП не могат да управляват, създават само хаос (ВИДЕО)

В момента депутатската заплата е обвързана със средната за страната. Това води до нейното редовно и автоматично повишаване. По-рядко до намаляване.

„Кой друг в страната освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си?”, попита Корнелия Нинова.

От Народното събрание се извиниха, че не пуснали хората с увреждания вътре

БСП предлага замразяване на нивата от края на предишния парламент. В момента заплатата е 3540. Ако предложението на левицата бъде гласувано, ще стане 2976. Засега това изглежда под въпрос.

„Абсолютни спекулации и несъстоятелни тези. По-добре народният представител да получава заплата от българската държава, отколкото да го правиш хрантутник на някой икономически холдинг”, заяви Цветан Цветанов от своя страна.

ЕКШЪН В НС: ГЕРБ и БСП в сблъсък заради децата с увреждания (ВИДЕО)

Цветанов посъветва БСП да си дава парите за нещо полезно, щом са й много. Например за благотворителност, както дискретно и редовно правели в ГЕРБ.

„Знаем, че ще има тежка съпротива. Знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола”, заяви Нинова.

Колко похарчиха депутатите за командировки за половин мандат? (ВИДЕО)

Управляващите все пак с половин уста обещаха да помислят. И за заплатите, и за ваканциите. Тях БСП предлага да намали от два месеца сега, на един - само през лятото. А останалите депутатски почивки да съвпадат с почивките на народа.

„Честно казано така наречената ваканция е едно средство за пестене на бюджетни средства. Защото през това време депутатът екстри не ползва. Но пък може да работи в региона си. Въпросът е когато дойде следващото питане от избирателите - вие защо ни забравихте и стоите само в София”, заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

Депутатите в спор за заплати и чествания

Веселин Марешки иронично си хареса друга екстра за премахване.

„Ами нека да спрем почивките в Евксиноград! Аз не съм почивал никога там, а тези със златните биберони се възползват от тези неща и накрая за пред хората излизат и казват - ще отрежем нещо дребно”, каза Марешки.

По-едрата икономия била държавната субсидия на партиите, която парламентът от години тихо, но единодушно отказва да намали.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.