Цветан Цветанов обвини президента в антинатовски и антиевропейски настроения

Скандал на Консултативния съвет за национална сигурност. Лидерът на мнозинството в парламента Цветан Цветанов с атака срещу президента и обвинения в антинатовски и антиевропейски настроения.

Председателят на БСП отрече да е имало такова нещо.

На свой ред президентът Румен Радев нарече твърдията на Цветанов "манипулативни" на страницата си във Facebook и публикува първоначалния текст на обсъждания документ. 

Радев след КСНС: Националната сигурност е изправена пред нови предизвикателства (ВИДЕО)

„Членовете на КСНС се обединиха около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Искам да благодаря на членовете на КСНС за конструктивния диалог днес”, заяви Радев.

Стана ясно обаче, че до тази позиция се е стигнали след спорове заради първоначалната чернова на документа. Тя била написана от президентството и представена на участниците, обяви Цветан Цветанов.

„Не беше коректно от страна на президента, когато имаше възможност да изложи обща позиция, той отново отиде в личен коментар, но не каза това, което беше основа тема горе. Ако ви бъде дадена черновата, президентската институция и това, което ни предоставиха като становище, просто трябваше само да излезем и кажем пред вас, че правим стъпки за излизане от ЕС и НАТО”, заяви Цветанов.

Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Лидерът на БСП обаче отрече да е имало подобни внушения.

„Абсурд, не е имало изказвания за излизане от ЕС и НАТО”, заяви Корнелия Нинова.

От президентството излязоха с опровержение на думите на Цветанов и дори публикуваха въпросната чернова. Частта, която липсва в окончателния вид на декларацията, съдържа твърдения като „нанесените удари по обекти от територията на Сирия… без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в региона”.

И още: „Ситуацията се усложнява от действията на Руската федерация и Иран, които имат свои контингенти и провеждат операции на територията на Сирия”.

На заседанието най-дълго политиците са спорили за това с колко да се актуализират парите за отбраната до 2021-ва.

„130 милиона за 2019 година са. Имаше дълги дебати, имаше различни мнения”, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

А заседанието започнало с коментар на Цветан Цветанов за позицията на президента Радев отпреди няколко дни, че в редица сектори липсва светлина.

„Аз много държах да се изяснят нещата, свързани с тъмнината и със светлината”, заяви Цветанов.

„Внушението му, че БСП и президентът работя за чужди интереси – казах му, че нека това да е последният път, в който го произнася, защото това е обвинение в престъпление и ще си носи последиците”, заяви Корнелия Нинова.

Участниците в КСНС решиха, че до септември парламентът трябва да промени Закона за вероизповеданията. Целта е да не се стига до радикализация на религиозна основа и да се защитят националните интереси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.