На рождения си ден тя ще присъства на специален концерт

На 21 април кралица Елизабет II, която е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, навършва 92 години. На рождения си ден тя ще присъства на специален концерт, като сред изпълнителите ще фигурират Том Джоунс, Кайли Миноуг, Стинг, Шаги и други, съобщава Ройтерс.

ЛЮБОПИТНИ ФОТОГРАФИИ НА КРАЛИЦАТА НА МЛАДИНИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

За родената в Лондон на 21 април 1926 г. принцеса Елизабет периодът на формиране се оказва Втората световна война. Бъдещата кралица и по-малката й сестра, принцеса Маргарет, се обучават в домашни условия. Когато баща им става крал през 1936 г., Елизабет се оказва вероятната престолонаследничка. За да се подготви за бъдещата си роля, тя започва да изучава право и конституционна история, както и изкуства, музика, езда и плуване.

Как би изглеждала Елизабет II, ако беше Доналд Тръмп? (СНИМКИ)

През октомври 1940 г., едва 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си публична реч. През войната прекарва по-голямата част от времето в замъка „Уиндзор” извън Лондон, вместо в Бъкингамския дворец. През 1947 г. е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и германско кралско потекло. Сватбата им е няколко месеца по-късно в Уестминстърското абатство в Лондон. Младоженецът получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Кралица Елизабет празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ)

Младата принцеса Елизабет, която вече е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща й, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г. След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.

Великобритания празнува отново рождения ден на Елизабет II

През 1981 г. престолонаследникът принц Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър. Бракът им е белязан от слухове за афера между Чарлз и бившата му приятелка, омъжената по това време Камила Паркър-Боулс, която през 2005 г. стана негова втора съпруга. През 1992 г. е оповестено, че принц Чарлз и принцеса Даяна планират да се разделят. Това събитие, както и голям пожар в замъка „Уиндзор”, карат Нейно Величество да нарече 1992 г. "annus horribilis" - "ужасна година" на латински.

Рожден ден по кралски (СНИМКИ)

Даяна умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. Кончината потапя нацията в скръб. Мнозина критикуват кралското семейство, в това число и кралицата, за студенината им към принцесата. Кралица Елизабет II е казвала, че в подобни трудни времена я крепят християнската вяра и максимата "умереност във всичко", изповядвана от кралица Виктория.

Елизабет II бе класирана миналата година на 329-о място по богатство в Обединеното кралство със състояние, оценено на 360 милиона британски лири.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.