Една от атаките е била срещу журналисти

Най-малко 25 души загинаха и десетки бяха ранени при двоен самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, съобщава БТА.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Първото нападение е извършено недалеч от централата на афганистанското разузнаване от терорист с мотоциклет. Вторият самоубиец се е представил за репортер и се е взривил сред група журналисти, дошли да отразят първия взрив. Франс прес потвърди, че сред загиналите е нейният фоторепортер Шах Марай.

МИСИЯ "КАБУЛ": Български военни - между службата и семейството

Въпреки че в района има много офиси на разузнаването, първият атентатор се е взривил пред сграда, в която се преподавали уроци по английски.

Отговорност за нападенията е поела терористичната групировка ИДИЛ.

В изявление, отправено чрез неофициалната информационна агенция на групировката „Амак“, джихадистите обявиха и имената на атентаторите - Каака Ал Кюрди и Халил Ал Кураши.

Местният клон на ИДИЛ и талибаните често извършват атаки в страната. Талибаните обикновено нападат правителствени служби и силите за сигурност, а ИДИЛ атакува шиитското малцинство. И двете групи искат да установят строго ислямско управление в Афганистан.

57 жертви при самоубийствен атентат в Кабул

Само преди седмица нападение срещу пункт за регистриране на гласоподаватели бяха убити 60 души. Силите за сигурност предупреждават за опасност от засилване на вълната от атентати преди планираните за октомври парламентарни избори.

Централата на афганистанското разузнаване също беше обект на самоубийствено нападение. През март атентаторът премина полицейската бариера пеша и се взриви на входа на сградата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.