В едно от училищата бройката деца вече е с половин клас повече

Над 22 хиляди деца са се върнали отново в клас след като екипи от Министерството на образованието започнаха да обхождат адресите и издирват напусналите образователната система. В едно от училищата бройката деца вече е с половин клас повече. От началото на учебната година, само в 4-то ОУ "Георги Сава Раковски" в Берковица са върнати близо 10 момичета и момчета в клас. Някой от тях никога не са стъпвали в училище, а други прекъснали образованието си, защото заминали с родителите си в чужбина. Повече от половин година изгубила от образованието си 12 годишната Бисерка, защото заминала с родителите си в Германия.

Държавата върна 3000 деца в класните стаи

„Взех я с мен, не можех да я оставя. Там не посещаваше училище, защото нямахме възможност да я пускам”, разказва Нели Борисова.

Но се върнали в България и от близо месец момичето отново е сред съучениците си в основното училище "Георги Сава Раковски" в Берковица.

„Липсваше ми да ходя на училище. Докато не ходех на училище, седях и гледах телевизия”, разказва Бисерка, която учи в шести клас.

След като се прибрала от Германия, веднага била посетена от екипа, който я накарал да се върне отново в клас. Но има и деца, които никога не са влизали в училище.

„Издирихме едни момичета, които са на по-голяма възраст, около 10-годишни и успяхме да ги убедим да се върнат в училище. И сега заедно с първи клас ще вземат удостоверение”, обяснява Таня Йонова, директор ОУ "Георги Сава Раковски" – Берковица.

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ: Близо 75 000 първокласници прекрачиха училищния праг

Най-много върнати деца и ученици в училище има в областите София, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Бургас, Варна, Пазарджик и Хасково.

„Сега вече, като се включва полицай, и от социално подпомагане, съвсем различно е и ефектът е по-голям”, казва Таня Йонова - директор ОУ "Георги Сава Раковски" – Берковица.

Засега всички деца върнати в берковското училище остават и продължават образованието си, но има и такива, които заминават в чужбина и повече не се връщат. Макар учебната година да е в края си, екипите продължават да обхождат адреси и да връщат децата в клас.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.