Предложен е с писмо от група американски конгресмени

Възможно ли е Доналд Тръмп да бъде удостоен с Нобелова награда за мир? Писмо с това искане изпратиха група американски конгресмени до Нобеловия комитет.

Междувременно генералният секретар на ООН предупреди за реален риск от война, ако Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението за ядрената програма на Иран.

Писмото до Нобеловия комитет е подписано от 18 членове на американския Конгрес. В него се подчертава, че откакто е встъпил в длъжност Доналд Тръмп неуморно работи за оказване на максимален натиск над Северна Корея и установяване на мир в региона. Конгресмените отбелязват още, че санкциите са разрушили икономиката на Северна Корея, което до голяма степен е позволило Пхенян да бъде доведен на масата за преговори. 

Правилата за кандидатиране на човек за Нобелова награда не са строги. Достатъчно е кандидатурата да бъде издигната от депутати, учени и преподаватели с научна степен или бивши носители на тази награда. Тази година кандидатите са 330, като победителят ще бъде обявен през декември.

Южна Корея: Тръмп заслужава Нобелова награда за мир

„Нобелова награда? Мисля че беше много мило от страна на президента Мун Дже-ин да го предложи. Просто искам да има мир”, заяви Доналд Тръмп.

Преди три дни южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че Доналд Тръмп заслужава Нобеловата награда за мир заради усилията му да реши проблема със севернокорейската ядрена програма.

Южна Корея маха говорителите с пропаганда от границата със Севера

На партийно събрание преди няколко в Мичиган публиката започна да скандира призиви Тръмп да бъде удостоен с Нобелова награда за мир заради действията му в кризата със Северна Корея.

Действията на Тръмп по отношение на Северна Корея рязко контрастират с позицията му към за Иран. Според източници от Белия дом, президентът вече е взел решение да се оттегли от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма.

Против отмяната на споразумението се обяви и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който предупреди за опасност от избухване на война.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.