Представител на концесионера говори пред NOVA

Бетон, излят на плажа. Нов случаи на строителство на самия морски бряг. Градежът този път е на брега във Варна. Какво се строи и законно ли е на това място?

Има ли незаконно строителство на плажа в Каварна?

На т.нар. „Рибарски плаж” фактически плаж няма от близо 20 години, защото, след като е сменено предназначението на изградените тук градски къпални в миналото, е имало дискотека и сърф училище. Тези дни общественото мнение в морската столица се разбуни, защото има строителна дейност. Отново се изгражда сърф училище и други постройки, за които концесионерът ще обясни какви са.

Министър Николина Ангелкова заяви, че ще се направи проверка дали това, в което уверява концесионерът, е така на практика.

Юрисконсултът на дирекция „Управление на морски плажове” заяви, че проверката е както документална, така и на място, но най-важният етап от нея ще бъде извършването на геодезически мониторинг. Заснемането ще помогне да се установят границите на плажа и сградата на прилежащия обект, което ще помогне да се установи има ли нарушение от страна на концесионера.

Защо нов булевард във Варна минава през трибуните на стадион? (ВИДЕО ОТ ДРОН+СНИМКИ)

„Действително това е плаж. Отдаден е на концесия през 2001-ва година. Дружеството-концесионер го стопанисва вече повече от 15 години. Замерванията ще бъдат направени в най-скоро време, след като бъдат направени, експерти от министерството ще изготвят становище. След като бъде установено дали има нарушение, министерството ще предприеме съответните действия”, заяви тя.

Представителят на община Варна Николай Нягулов каза, че по документи предстоят в следващите дни проверки.

„По дадения сигнал, който беше за изливане на бетонна субстанция, нищо не се установи на място”, каза той.

„Виждат се стари реконструкции, които се правят на съоръженията, които са били преди това и метални конструкции, които са по реконструкцията на обекта. Има уведомление до Община Варна за започване на дейности през 2017-та година”, заяви той.

Спира ли ограда достъпа до плаж „Делфин”?

Пред NOVA говори и Андрей Василев – директор на фирмата, която държи плажа на концесия.

„С журналистите, с които посетихме „Рибарския плаж” и с репортажа, които се излъчиха тази сутрин, в мен остава надеждата да се предприемат сериозни мерки по укрепване на дамбата, по ремонт на бронировката, защото от изграждането на буните и дамбата от 80-те до ден днешен нищо не е направено”, каза директор Василев.

„Това, което се прави е реконструкция, реновиране и рехабилитация на сградите в тази част. Това са бивши съблекални на „Рибарския плаж”, които са наша собственост. Те са изгубили своята функция на съблекални. В момента и за в бъдеще там ще има съвременен център за рекреация, сърф училище, медицински пункт и спасителна станция”, каза той.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.