Тръмп заяви, че Съединените щати ще възобновят санкциите срещу страната

Американският президент Доналд Тръмп обяви в Белия дом, че САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие.

"Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран", каза Тръмп.

Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия

Президентът подчерта, че ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи", съобщават световните агенции.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ УСИЛИЯ: Борис Джонсън разговаря с Тръмп за сделката с Иран

Доналд Тръмп посочи още, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран. Той предупреди за сериозни последици за Иран, ако той създаде ядрена бомба и изтъкна, че Иран заслужава "по-добро правителство".

ЕС ще се придържа към иранското ядрено споразумение

Американският президент прогнозира, че един ден иранците "ще поискат да сключат нова и трайна сделка".

„Когато го направят, ще съм готов, благоразположен и в състояние да я сключа”, заяви Тръмп.

Китай иска запазване на иранското ядрено споразумение

РЕАКЦИИТЕ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че напълно подкрепя "смелото решение" на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, предаде Франс прес. Саудитска Арабия също подкрепи решението на Тръмп.

„Европейският съюз е решен да запази ядреното споразумение с Иран”, заяви от своя страна шефката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран.

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.

Иранският президент Хасан Рохани от своя страна каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички държави-членки на организацията да подкрепя сделката за иранската ядрена програма след обявения отказ на САЩ от нея. В писмено заявление той изрази тревога от стъпката на американската администрация.

"Призовавам всички други участници в Плана да изпълняват изцяло задълженията си в рамките му, а всички други държави-членки да подкрепят това споразумение", отбеляза Гутериш. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.