Междувременно, държавният секретар Помпео каза, че Вашингтон ще обсъди представените от Израел доказателства с останалите страни по сделката

Китай се обяви за запазване на международното споразумение за ядрената програма на Иран след последните обвинения на израелския премиер Бенямин Нетаняху за дейността на Иран след сделката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел критикува ядрената сделка с Иран

Говорителка на китайското външно министерство изтъкна на редовен брифинг, че Международната агенция за атомна енергия на ООН е удостоверила при 10 отделни случая, че Иран зачита споразумението и наложените строги инспекционни мерки осигуряват изпълнението му.

Макрон не е убедил Тръмп да не се отказва от иранското споразумение

"Това, което е наложително сега, е всички страни по него да имат предвид цялостната картина и интереса в дългосрочен план и да го изпълняват и прилагат точно", каза говорителката.
Китай е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН с право на вето и през 2015 г. допринесе за подписването на споразумението, с което бяха отменени някои икономически санкции срещу Иран в замяна на приемане на международно наблюдение, гарантиращо, че Техеран не работи върху създаването на ядрена бомба.

Джим Матис: Все още претегляме иранското споразумение

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Вашингтон ще обсъди представените от Израел доказателства с останалите страни по сделката, преди американският президент Доналд Тръмп да вземе решение дали да се оттегли от споразумението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.