В къмпингите гледат с добро око на предлаганите по-строги промени

По-строги правила за къмпингуването по българското Черноморие. Какво се променя за хората, които почиват на палатка или каравана? Държавата срещу палатките,  казусът продължава и това лято. Ще се следи дали нощуващите под открито небе разпъват палатки там, където им е мястото.

Обмислят нови правила за къмпингуване

„Навсякъде в нашите конкурентни държави има глоба, ако си поставиш палатката извън разпореденото за това място. В Гърция примерно глобата е над 150 Евро, дори отскоро може да те арестуват, ако опънеш палатка извън зоните”, каза министър Ангелкова.

„Цяла България на практика е потенциален нарушител, защото конституцията позволява човек да се придвижва свободно, а някаква наредби, които могат да се приемат от министър или от местни кметове, го забраняват, което само по себе си е доста глупаво”, заяви Васил Гюров от сдружение „Да запазим Корал”.

СРЕЩУ БЕТОНА НА "КОРАЛ": Протести на плажа и в центъра на София (ВИДЕО)

Причината досега да няма такива глоби била пропуск в закона. Той трябвало да се промени, защото в момента необходимите документи за изграждането на къмпинг били като за построяването на цял хотел.

„В момента, за да се изгради един къмпинг трябва да е част от общия устройствен план, а тук проблем има, че много от населените места нямат такъв план, трябва да има дори рецепция”, каза Ангелкова.

Как 2 българки живяха 3 месеца в джунглата?

Друга промяна, която се очаква. Всяка палатка или каравана да си плаща, а парите да отиват за почистване на терените след сезона. В къмпингите гледат с добро око на предлаганите по-строги правила.

„Всяка година почистваме и неохраняемия плаж в съседство и това ще благоприятства за по-добрия облик на нашия плаж + аз където ходя си плащам, защо едни други хора да могат да ползват чужда земя, а ние да си плащаме”, заяви Ивайло Радков от къмпинг „Корал”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.