Бавят решения за лечение в чужбина с месеци, понякога е фатално, заяви Христина Хрисимова

Пациенти – заложници на системата, а залогът е живот или смърт. Във вторник с протест пред здравното министерство излязоха хората, които имат нужда от белодробна трансплантация, но продължават да чакат заради липсата на действащ договор за трансплантации в чужбина. Към момента 16 души спешно се нуждаят от бял дроб.

Вече има и няколко случая на хора, които така и не дочакват животоспасяващата операция. Един от тях е Георги Хрисимов, чиято съпруга Христина в търсене на справедливост преди месеци поведе и съдебна битка срещу министерството.

След като още тогава гостува в предаването „Здравей, България”, здравните власти й обещаха проверка и се ангажираха да изготвят доклад дали е имало нарушения.

Защо млада жена съди държавата за половин милион лева?

„Фактът, че има протести, хората искат да променят гражданството си, фактът, че от година и половина не е подновен договорът с Евротрансплант, че няма болница, която да приема български пациенти за белодробна трансплантация, е поредното доказателство, че в Министерството на здравеопазването работа не се върши”. Това заяви в ефира на NOVA Христина Хрисимова. „Комисия за лечение в чужбина действа по свое усмотрение, без да спазва каквито и да е било срокове, в абсолютно нарушение на наредбата, която също трябва да бъде променена. За мен това е основния проблем”, допълни тя. По думите й не се спазват срокове, бавят се решения по 3-4 месеца, което може да е фатално за някои пациенти.

„Комуникацията с нашето министерство по време на предходното правителство е безобразна. По това време зам.-министърът Ваньо Шарков изпрати 2 писма до болницата във Виена в края на 2016 г. Те бяха с изключително ултимативен тон, нагъл, неетичен, неморален, в които поставиха нещата по следния начин: или ще ни предоставят информация в сроковете, в които искаме, и по начина, по който ние искаме, или ние няма да изплатим капарото за двамата пациенти, за които тогава ставаше въпрос – съпругът ми и Виктор, но също така няма и да разглеждаме бъдещи случаи на белодробна трансплантация. За мен това е причината поради която болницата във Виена отказва да приема български пациенти”, коментира Хрисимова. „Трябва много да се извиняват и да променят тона”.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.