29-те страни-членки на военния съюз предадоха "силно и единно съобщение" до Москва

НАТО каза на Русия да спре със своите „зловредни действия“ срещу алианса по време на двустранната среща днес. Това е са първите политически разговори от аферата „Скрипал“ насам, съобщава БГНЕС. 29-те страни-членки на водения от САЩ алианс доставиха „силно и единно съобщение“ на Русия, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътисън, а именно да прекрати своите действия в Украйна и да спре кампанията си по дезинформация и кибератаки.

Латвия проверява канал за руско влияние в Европа

Взаимоотношенията между НАТО и Москва стигнаха дъно, което не бе достигано от Студената война насам, след анексирането на Крим от Русия, както и продължаващите конфликти в източна Украйна. Както и подозренията за опита за убийството на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в британския град Солсбъри, и това, което според алианса е кампания за дестабилизиране от страна на Кремъл.

„На срещата днес съюзниците в НАТО предадоха на Русия едно силно и единно съобщение: Спрете с военните действия в Украйна и със злокачествените действия, които целят да разединят нашия алианс“, написа Бейли Хътисън в Туитър.

Столтенберг: Русия да поеме отговорност за сваления малайзийски самолет

Тричасовата среща беше седма за Съвета НАТО- Русия за последните две години, но за първи път се състоеше в новото седалище на организацията в Брюксел, което дипломат в НАТО описа като „отворена размяна“.

„По време на днешната среща съюзниците в НАТО говориха с Русия за опитите ѝ да навлезе в границите на наши партньорски и съюзнически страни, използвайки набор от военни и не военни техники“, заяви дипломат.

ОТВЕТЕН УДАР: САЩ възстановяват своя втори флот

„Съюзниците на НАТО очакват сериозен разговор по редица въпроси, включително кибератаки и кампании за дезинформация и намеса в националните избори.“

НАТО също така говори с руската делегация и за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с разработения в СССР невротоксичен агент „Новичок“.

Прибалтийските държави-членки на НАТО – Естония, Литва и Латвия - се оплакват от години от продължаващите „хибридни нападения“, от военни, финансови и политически манипулации, които са съпътствани от кибератаки и пропаганда.

САЩ: Германия не спазва ангажиментите си за военните разходи

Има и подозрения за намеса от руска страна в изборите в страни от Запада чрез „фалшиви новини“, манипулация и използване на медийни платформи.

„Съюзниците на НАТО призовават Русия да се въздържа от бъдещи опити да влияе и дестабилизира нашата политическа система и ред “, заяви дипломат от НАТО.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.