"Честване на Кристо" е кулминацията на събитията във Великобритания, посветени на Българското европредседателство

За първи път - "Честване на Кристо" във Великобритания. Тържеството е смятано за кулминация на събитията на острова, посветени на Европредседателството ни. Целта му - да запознае британците с твореца от български произход, направил художествени инсталации по целия свят.

Прочутият музей "Виктория и Албърт" отвори врати за прожекцията на два филма, посветени на един от най-известните представители на съвременното изкуство. "Граница на мечтите" разказва за двамата братя - Христо и Анани Явашеви. А "Мост към Кристо" е посветен на последния му проект - плаващите кейове в италианското езеро Изео.

Кристо ще постави своя скулптура в лондонския Хайд парк

Стотици пристигнаха в сребърната кино зала в музея, за да станат част от магията на Кристо. Прожекции на филми там се правят само за заслужили артисти.

"Граница на мечтите" потопи зрителите в двата паралелни свята на братя Явашеви - разделени от желязната завеса. Единият, останал у нас, а другият - тръгнал смело да покорява света.

„Това е един човек, който е следвал мечтите си, който е имал визия за времето, за себе си в това време. Той не е тръгнал, за да става богаташ в Америка или да завзема света - той просто е искал да бъде артист, да бъде това, което смята, че е”, обясни Георги Балабанов, режисьор на „Граница на мечтите”.

Творчеството и историята на Кристо оставиха без дъх публиката.

След еуфорията на плаващите кейове: Какво е да работиш с Кристо?

„Невероятните инсталации на Кристо са абсолютно неповторими. Въображението е даденост, но това да успееш да успееш чрез технологиите да трансформираш брилянтната си идея в реалност трябва да е нещо много трудно. Затова той е велик артист”, коментира Ричард Франклин, актьор, режисьор и продуцент.

Другият филм - „Мост към Кристо“ запечатва в детайли работния процес, но и вдъхновението, стоящи зад инсталацията „Плаващите кейове“.

„Много светъл, много цветен разказ за последния проект на Кристо в Италия - видях го като много по-позитивен и много по-жив и вдъхновяващ човек от човека, който някога е напуснал страната си”, разказва Филип Бърксън.

„Той създава своя реалност и позволява на хората, които работят над проектите му да станат други хора за известно време”, разказва Евгения Атанасова-Тенева, журналист и автор на „Мост към Кристо”.

Последен ден за разходка по „Плаващите кейове” на Кристо

Специален гост на събитието беше един от българите в екипа на Кристо. 

„В такива моменти, когато вече това нещо се признае от хората, тогава осъзнаваш мащаба и значимостта на това, което си сътворил”, казва Евлоги.

А Лондон вече е в очакване на Кристо, който за първи път ще реализира свой проект там. Това е така наречената „Мастаба“ - трапецовидна купчина с впечатляващи размери от цветни варели в едно от езерата в лондонския Хайд парк.

Инсталацията ще бъде официално открита на 18-и юни и ще остане в езерото до края на септември.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.