Всичко в този проект е удоволствие и красота, заявява творецът

Плаващите кейове на Кристо вече напуснаха езерото Изео, но завинаги ще останат в историята. 
 
Едно езеро, 220 000 полиетиленови куба, 100 000 квадратни метра яркожълто платно. 3 километра над водата. Милион и половина посетители, дошли, за да ги изминат. 16 дни. И един велик тандем. Кристо и Жан-Клод.  
 
„Смисълът на творбата далеч не е само в тези 16 дни. А в това да минеш по целия път, преди тези 16 дни”, обясни Христо Явашев–Кристо. 
Пътят среща Кристо и Жан-Клод в края на 50-те. Създават история, обръщат представи, опаковат дървета, мостове, паметници, брегове. Опаковат Райхстага. Създават бягащите огради в Калифорния, Чадърите в САЩ и Япония, „Портите” в Ню Йорк. 
 
Родена в същия ден, на същия месец, през същата година, Жан-Клод е спътница на Кристо в живота и изкуството до смъртта си. Но и след това. 
 
„Всичко в този проект е удоволствие и красота. Той е напълно безполезен, никой няма нужда от него, освен мен, Жан-Клод и някои приятели. Именно в това се крие тази нелогична, абсолютна свобода. Това не е нито пропаганда, нито послание, нито каквото и да било друго. Това е чисто и просто чувство. Да видиш, да почувстваш, да го усетиш с всичките си сетива”, обясни Христо Явашев. 
 
Кристо и Жан-Клод замислят Плаващите кейове още през седемдесетте, но светът мина по тях едва днес, 40 години по-късно. 
 
Повече гледайте във видеото!