Станишев призова да излъчим министър, който да се бори за скорошното ни влизане

Правителството да излъчи министър по европейските въпроси, който да се бори за скорошното ни приемане в Шенген. За това призова евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев в Дубровник на конференция за бъдещето на шенгенското пространство. Очаква се въпросът с приемането ни да бъде решен до края на годината.

България и Румъния получиха подкрепа за Шенген в ЕП

Седем години след като страната ни изпълнява критериите за членство за Шенген, решение на Европейския съвет все още липсва, въпреки вече широката подкрепа за приемането.

„За да имаме по-сигурен и гъвкав Шенген, ние се нуждаем и от това той да бъде по-приобщаващ. Затова за многократно съм призовавал Съветът най-накрая да реши България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство”, заяви Димитрис Аврамопулос, европейски комисар за миграция, вътрешни работи и гражданство.

Борисов: Балканите не бива да останат изолирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Нашите очаквания са да има решение по този въпрос най-късно до края на тази година”, заяви Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи.

„Не бива да допускаме да бъдем мерени с двоен аршин”, заяви Сергей Станишев.

На форум в Хърватия евродепутати от левицата и представители на управляващите излязоха с обща позиция по приемането на България и Румъния.

Еврокомисията иска затягане на контрола в Шенгенската зона

„Трябва да е пълноправно членството, доколкото частично решаване на присъединяването ни към Шенген няма да удовлетвори нито българските граждани, нито компетентните органи на ЕС”, заяви Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи.

„Опасно е, първо защото може за неопределено време да отложи влизането по сухопътни граници и да се превърне в нов пазарлък – неизвестно за какво”, заяви Станишев.

Очаква се през октомври Европейският парламент да гласува резолюция за пълноправното приемане на България и Румъния.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.