Предложенията на ЕК включват четири основни точки

"Европейската комисия предложи значително затягане на механизмите за контрол и проверка на данните в рамките на Шенгенската визова зона. Всяка година милиони не-граждани на Евросъюза влизат в ЕС с визи, било то за кратък или за дълъг срок. Имаме намерение да модернизираме визовата си информационна система, да отстраним празните места в нашите бази данни и да дадем на визовите органи и гланичари повече информация, за да могат те да изпълняват работата си. Престъпниците и потенциалните терористи не би трябвало да имат възможност да се промъкнат в Европа незабелязани. ЕС не е крепост, но сме длъжни да знаем кой пресича границите ни", заяви еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Авраморулос, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

ЕВРОСЪЮЗЪТ - В СОФИЯ: Лидерите на Общността на работна среща в столицата

Предложенията на ЕК включват четири аспекта. Първо, всички подадени за визи документи, попаднали в базата данни на Шенген (VIS), автоматично ще бъдат сверявани с данните на криминалната полиция, антитерористичните и миграционните служби. Тази система също така трябва да получи възможност да определя използваните от подателя на заявлението документи на различни имена. Как ще става това не се обяснява. 

Второ, в тази база данни за първи път ще бъде включена информация за дългосрочните визи и видовете жителство на неевропейските граждани в страните от ЕС за контрол на трасграничното придвижване на тези лица. 

ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОПА У НАС: Какво ще се случи на срещата на върха в София?

Трето, данните за всички лица, поискали шенгенска виза, оттук насетне ще бъдат съхранявани в единна база данни, което ще помогне на граничарите да идентифицират, например, мигрантите без документи, ако преди това те са подавали молба за виза. 

Четвърто, силовите структури и граничните служби на ЕС трябва да получат опростен достъп до информацията от базата данни за визи, за да я използват за своите разследвания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.