"Ние или ще сме заедно, или просто няма да ни има", коментира председателят на Европейския съвет

Европейският елит пристига в София. Днес в столицата ще се съберат лидерите на Евросъюза за работна среща по темата Западни Балкани. Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон, и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Очаква се по време на срещата за Западните Балкани да бъдат обсъдени и други важни акценти за Европейския съюз. Един от тях е едностранното решение на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. Именно този повод послужи за едно силно изявление, което председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи при пристигането си в София.

Доналд Туск заяви, че подобно решение не е приемливо за Европейския съюз, защото от него ще пострадат основно европейски страни, които търгуват с Иран. Решението на Щатите означава, че САЩ се оттеглят от сделката с Иран и ще налагат санкции на всички компании, включително и европейски, които търгуват с Техеран.

Председателят на ЕНП: Западните Балкани трябва да се справят с корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Искам лидерите да се придържат към споразумението, докато Иран се придържа към него. Разглеждайки последните решения на САЩ, някой може би ще каже: „С такива приятели на кого му трябват врагове?” Аз искам Европейската комисия да получи зелена светлина, така че да бъде готова да действа, когато европейските институции са застрашени. Европа или ще бъде основен играч, или ще бъде пионка. Ние или ще сме заедно, или просто няма да ни има”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Тази тема ще бъде обсъдена на официалната вечеря, която Доналд Туск дава на лидерите на Европа в София.

Акцентът при Срещата на върха в четвъртък ще бъдат Западните Балкани.

Борисов: Взаимният ангажимент на ЕС и Западните Балкани към реформи трябва да продължи (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Беше изключително трудно. Хич не им се занимава на нашите хора с тази работа. Имаме си достатъчно проблеми в Европа. Но накрая се съгласиха, и не само се съгласиха, приеха я изключително присърце и това се дължи най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркел, която не знам след време дали ще вземе Нобелова награда, но за Балканите мисля, че има за какво да й благодарим. Истински се радвам и се надявам колегите Заев и Ципрас най-сетне да приключим този спор с името”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Въпреки решението на Испания да не участва в Срещата на Западните Балкани, в София за първи път на масата на преговорите ще седнат заедно представителите на 27-те страни-членки на ЕС, както и лидерите на 6-те държави от Западните Балкани, които искат и се надяват на членство.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.