За първи път лекари от Спешна помощ получиха отличия от пациенти

За първи път у нас награди за спешни медици. Това се случва на обявения от Европейската асоциация за Световен ден на спешната помощ. Инициативата е на пациенти, които искат да благодарят за спасените човешки животи.

Голямата награда отиде при медиците, които се оказват на смяна на фаталния 13-и април тази година. Денят, в който шестима души губят живота си в трагедия на магистрала "Тракия". Десетки ранени обаче са спасени благодарение на 14 екипа на Спешна помощ.

РЕВОЛЮЦИЯ В МЕДИЦИНАТА: Жена се излекува от рак в последен стадий (ВИДЕО)

„По един или друг начин се случи, че всички тежки катастрофи - на „Витиня”, предишната на магистрала „Тракия”, на Владая бяха на тази смяна. Това са много сериозни инциденти, в които трябва да се реагира много бързо. Във всеки един момент да се знае какъв пациент към коя болница пътува, с какви травми е, в коя болница най-адекватно може да му се окаже помощ”, обяснява д-р Бистра Стайкова, завеждащ смяна в Спешна помощ.

Спасителните операции координира д-р Бистра Стайкова. От 18 години познава отблизо тънката границата между живота и смъртта.

Колоездач наряза гума на линейка, спряла върху велоалея (ВИДЕО)

„И минутка разсейване ще бъде фатална за пациентите”, казва още д-р Бистра Стайкова.

Специално отличие за спешен лекар посмъртно получи д-р Красимир Йорданов. Той прекара 28 години от живота си в линейката. 

„Това е признание за дълъг, тежък труд, който е рисков и с много перипети и вълнения”, обяснява Мария Йорданова, сестра на д-р Красимир Йорданов.

Ананиев: До края на 2018 г. - електронната рецепта

Д-р Йорданов не се отказва от работата си дори след нанесения му побой през 2013 година. И остава на поста си до последния си дъх.

„Дори на моите настоявания да си смени работата, защото вече е много изморен и изтощен, той никога не е отвръщал положително. Напротив, смяташе, че тук се реализира най-добре въпреки трудностите и заплахите”, казва още Мария Йорданова, сестра на д-р Красимир Йорданов.

Здравеопазването в България по нови правила

Спешните медици получиха и картина, върху която са изобразени стотици цветя, които са символ на благодарността за подарения втори шанс за живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес