"Не търся лесен път. Нося политическа отговорност за това", заяви германският канцлер

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пое отговорност за скандала във Федералната служба по миграция и бежанци, предава "Deutsche Welle", цитирана от Агенция "Фокус".

„Не търся лесен път. Нося политическа отговорност за това“, заяви Меркел в предаване на телевизионния канал ARD, излъчено в неделя.

Меркел: Ако не решим бежанския проблем, основите на ЕС ще бъдат подкопани

Съгласно думите й, в ситуация на безпрецедентен наплив на бежанци през 2015 г. тя се е намесила в службата, за да облекчи работата й. Въпреки това германският лидер категорично отхвърли обвиненията, че се е ръководила от принципа „скоростта на разглеждането на молбите за убежище е по-важна от качеството на проверките“.

По-рано германските социалдемократи, партньори на Съюза (ХДС/ХСС) в коалицията в Берлин, обвиниха Меркел в открита намеса в работата на Федералната служба по миграция и бежанци.

Огромен ръст на мигрантите, стигащи до ЕС по алтернативен балкански маршрут

„Меркел се опитва да избегне своята отговорност“, заяви зам.-председателят на ГСДП Рафл Щегнер, като същевременно настоя за „незабавно разследване“ на действията на канцлера. 

И до този момент Меркел остава убедена в правилността на решението да отвори границите.

„Знам, че именно на канцлера лежи политическата отговорност за повечето събития, случващи се в страната, и аз поемам тази отговорност“, увери Меркел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.