"Кметовете ще преценят дали даден курорт да бъде разделен на зона за забавление и зона за отдих", коментира тя

"Много голямо влияние на руските туристи оказва цената и в това отношение Турция много ни конкурира. Към този момент записванията отбелязват спад, но това не е крайна цифра". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 5-ата Годишна среща на Националния борд по туризъм, цитирана от БГНЕС. 

И ТОЗИ ЛЕТЕН СЕЗОН: Властите искат правила за къмпингуването

За последните няколко години министър Ангелкова отчете устойчив ръст на чуждестранните туристи в България, както и броят на реализираните нощувки. В сравнение с предходната година обаче, през настоящата година се наблюдава спад на руските туристи с около 5%.

Прогнозите сочат, че общият ръст на чуждестранните туристи за 2018 г. да бъде между 5% и 7%, а около 44% от българите планират почивка през това лято. Министерството очаква около 1,6 млн. българи да посетят родното Черноморие през летния сезон и отчитат най-голямо търсене към хотелите с 4 и 5 звезди. 

Симеонов и Ангелкова в задочен спор: Ще събарят ли заведения в "Слънчев бряг"?

Продължава обаче да стои проблема с недостига на квалифицирани кадри в сектора.

"И това лято със сигурност ще има наети сезонни работници. Те основно са от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко. Миналата година сезонните работници бяха около 3200, тази година очакваме да са около 5400", обясни Ангелкова. 

Симеонов нямал спор с Ангелкова, а разминавания кое е законно и кое не

Относно регулацията на шума в курортите, Ангелкова заяви: "Във всеки един национален курорт, по преценка на кмета и общинските съветници, ведно с бранша, да определи дали даден курорт да бъде разделен на зона за забавление, зона за отдих и т. н., за да отговорим на нуждите на всички“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.