Те смятат, че той е измежду най-добрите професионалисти в правителството

Решението за връщането на оставката на министър Бисер Петков беше прието със задоволство от майките на деца с увреждания. Синдикатите също искат Бисер Петков за свой партньор и в бъдеще.

Палатковият лагер на майките на деца с увреждания, който доведе до оставката му, обаче остава поне до петък. Това се реши след среща на завърналия се министър и протестиращите. Двете страни се разбраха да изчистят проектозакона за личната помощ и след това да си стиснат ръцете. А протестиращите признаха, че оставката в понеделник е ускорила дебата.

Премиерът: Бисер Петков остава министър на социалната политика (ВИДЕО)

„Оставката, която аз вчера подадох, първоначално беше приета, после отхвърлена. Нейната съдба и съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим”, коментира Петков.

„Социалният министър ми заяви, че той не може да се оправи с тях, защото исканията са им такива, че са нужни 300 милиона повече на година. Каза: „Аз не мога да се оправя”. Ми той се справя добре човекът. Но факт е, че в тази сфера палатков след палатков лагер. Не мога да го гледам това”, поясни премиерът Бойко Борисов.

В защита на министъра се обявиха синдикати и политици. И поискаха държавата да го задържи. Така след огромната подкрепа премиерът отхвърли оставката.

„Бисер Петков е измежду най-добрите професионалисти в това правителство”, заяви от своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„Той е човек умерен и балансиран и заради него не се изпотрепахме с работодателите”, добави Манолов.

„Да, оставям го да работи. Щом това е министърът, който им харесва, щом казват, че дори не става въпрос за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мене, и на всички вас”, каза Борисов.

„Това, което поехме като ангажимент, е до петък да имаме готовност със цялостно становище и разчети за прилагане на закона, ще ги обсъдим отново и ще ги представим на вниманието на правителството”, каза Петков.  

„Ние можем да обещаем от наша страна, че ще спрем разрастването на палатковия лагер до петък, тъй като утре и вдругиден се очакват много палатки да се появят във всички градове. Tова нещо ще го спрем до петък”, категорична беше една от протестиращите майки.

Следващата среща между протестиращи и министър ще бъде в петък. Taм ще се говори в цифри и ще се реши ще има ли нов закон за личната помощ или не. 

Малко по-рано днес омбудсманът Мая Манолова и майките на деца с увреждания се събраха на палатковия лагер, който продължава да седи до сградата на НС, в очакване на решение какво ще се случи.

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.