Има подадени сигнали до всички институции, че все още на съхранение има голямо количество необезвредени боеприпаси

Засилени проверки във военния завод край Горни Лом, в който преди 4 години взрив отне живота на 15 души.

Има ли риск от нова трагедия в завода в Горни Лом?

Там все още има над 190 хиляди необезвредени противопехотни мини с тротилов еквивалент от над 90 тона.  Опасни ли са те и кой е отговорен за правилното им съхранение?

Сигнал до всички институции, че голямо количество необезвредени боеприпаси продължава да се съхраняват в завода "Миджур" подава още преди една година Димитър Димитров. Баща, който загуби сина си в взрива преди 4 години.

След като година няма резултат, до прокуратурата пише и кметът на общината.

„Всичко си стои там непокътнато и никой не предприема нищо и това поражда страх у хората”, казва Костин, кметът на Чупрене.

4 ГОДИНИ СЛЕД ВЗРИВА: 150 000 мини без контрол в "Миджур"

Боеприпасите се намират в склад на метри от тук. Самият той се намира на метри от асфалтов път и на километър от Горни Лом.

В завода работят около 12 души. От миналата година той има нов собственик. Бившият -  Валери Митков продал имота на фирма, регистрирана месец преди сделката. Тя пък е собственост на друга, регистрирана в Шотландия. Директорът на завода заяви, че категорично няма опасност.

БЕЗ НАКАЗАНИ: История на взривовете във военни заводи

Екип на NOVA намери Валери Митков в съда във Видин. Той е един от четиримата подсъдими за смъртта на работниците в Миджур. Отказа да говори пред камерата ни. И той отрече боеприпасите да са негова собственост, по думите му - те са собственост на Гърция, от където са внесени. Беше категоричен и за друго - невинен е.

Междувременно, от областната управа във Видин обявиха, че опасност от взрив в Миждур няма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.