Архимандрит Партений стана лауреат на Гражданската награда на ЕП

Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений  е носител на Наградата за европейски гражданин за 2018 г. Той е един от 50-те лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с обществената си дейността като игумен на Бигорския манастир отец Партений насърчава взаимното разбирателство, преодоляване на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави.

Македонски монаси призовават за братски отношения с България

„Издигнах кандидатурата на архимандрит Партений, не само заради постоянната му подкрепа за преодоляване на негативните междусъседски отношения на Балканите и по-специално активната му дейност по отношение на подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Той и и монашеското братство на Бигорския манастир подкрепиха и благословиха усилията на двете държави да преодолеят политическите различия, трупани с години. Номинацията беше първоначално одобрена от българско жури с подкрепата на колегите ми Асим Адемов, Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк, а след това одобрена от общоевропейско жури“, коментира Андрей Ковачев.

Сакскобургготски: Нормално е да има съслужение между църквите на България и Македония

Архимандрит Партений е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната религиозна, етническа и национална принадлежност. Той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен не само в Македония, но и извън страната. Архимандрит Партений се занимава с хуманитарната дейност и указване на духовна и материална подкрепа на отделни хора и цели.

Президентът и двама митрополити в един от най-почитаните манастири в Македония

През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир, решително подкрепиха подписването на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България, благодарение на който се преодоляха редица отворени въпроси между двете страни и се преодоляха проблеми, трупани с десетилетия. В този критичен исторически момент архимандрит Партений и монашеското братство имаха смелостта, въпреки общата негативна атмосфера в страната в дадения момент, да отстояват истината, посланията за добросъседство, европейско сътрудничество и подкрепата за подписания Договор. Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония архимандрит Партений успя да повлияе на общественото мнение в полза на Договора. Той публично зае непопулярната позиция, че "текстът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна. Интеграцията в ЕС е единственият начин да се преодолее разделението и да се възстанови балансът в региона.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес