Румен Радев е първият чуждестранен държавен глава, който посещава Бигорската света обител

Ново сближаване между българската и македонската църкви. Двама български митрополити посетиха един от най-почитаните манастири в югозападната ни съседка - Бигорската света обител.

Пловдивският владика Николай и Старозагорският Кирприан бяха част от официалната делегация на президента Румен Радев, който е първият чуждестранен държавен глава, който посещава хилядолетния манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Румен Радев се срещна с бизнеса в Македония

Игуменът на светата обител - отец Партений, и монасите бяха приготвили за българските духовници канонично посрещане, достойно за Света гора.

С това оказаха особена чест на високите си гости. От своя страна - Пловдивският митрополит Николай благослови присъстващите от името на Българския патриарх Неофит. А президентът Румен Радев подари на монасите копие от тефтерчето на Васил Левски.

Манастирът не за първи път  показва своята добронамереност към България. Когато страната ни подписа договора за добросъседство със Скопие през август, монасите направиха специална служба и публикуваха писмо. 

Македонски монаси призовават за братски отношения с България

"За мен е изключителни вълнение да бъда във вашата Света обител. България високо цени ролята на Бигорския манастир, както в миналото, така и в настоящето за укрепване на нашето доверие и приятелство", заяви Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът изрече думи на благодарност за топлото братско посрещане в Светата обител и увери, че ще работи за духовното единство на хората от двете страни на границата на България и Република Македония.

"Уверявам ви, че си тръгвам от тук и с чувство на дълг да работим така, че да имаме още по-голямо доверие и още по-голямо приятелство, да си бъдем още по-близки”, каза още Румен Радев.

Радев: Новото име на Македония не трябва да накърнява интересите на България

"Днешното посещение на хилядолетната обител от държавния глава на братска България не е случайно и е изключително важно за нас. То ни дава непречупима вяра в духовното сродство между двата народа и е съвършен израз на родолюбието”, заяви игумен Партений по време на службата в манастира.

Българският държавен глава беше посрещнат в Бигорския манастир от игумен Партений.

По време на официалната си визита в Скопие, президентът обсъди с македонския си колега Георге Иванов и представители на бизнеса отношенията между две страни.

„Ако искаме два самолета да летят един до друг, летците трябва да си имат пълно доверие. Смятам, че вече имаме политическо доверие на най-високо ниво. Това доверие е предпоставка за всички останали успехи”, заяви Румен Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.