Димитър Евлогиев е бивш главен секретар на изпълнителната агенция

Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура. До разследването се стигна след сигнал от бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Прокуратурата: Има корупционен елемент в дейности на „Медицински одит”

Един от фрапиращите примери, за които той сезира компетентните органи, е за мъртвородено бебе в болницата в Стара Загора миналата година, за който проверяващите констатират няколко нарушения на персонала. След това обаче случаят бил определен като „маловажен” лично от шефката на „Медицински одит” Златица Петрова.

В ефира на „Здравей, България” Евлогиев каза, че е подавал не един, а редица сигнали за нередности в дейността на агенцията.

Колегите проверяващи се оплакваха от намесата на ръководители в работата им. Екипи от по 2-3 човека констатират нарушения и всичко завършва с едно голямо нищо. После те обясняваха, че поради намеса на даден ръководител, са се въздържали да съставят актове”, каза Евлогиев.

СКАНДАЛ С МЕДИЦИНСКИЯ ОДИТ: Прокуратурата разследва сигнали за злоупотреби

Той поясни, че въпросната схема се осъществявала заради вътрешни правила, според които решението на проверяващите се съгласува с различни хора на ръководни длъжности.

В сигналите си съм написал, че това корупционна среда, която създава предпоставки за злоупотреби”, заяви Евлогиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.